Jasno
15°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
V mužovom mozgu žila pásomnica. To, ako sa tam dostala, vás prekvapí
Zdielať na

V mužovom mozgu žila pásomnica. To, ako sa tam dostala, vás prekvapí

Zdroj: TASR

FLORIDA / Do nemocnice prišiel 52-ročný muž z americkej Floridy. Tvrdil, že trpel silnými migrénami. Mali ale neobyčajný pôvod. V mužovom mozgu sa zahniezdili parazity. Do hlavy sa mu mali dostať cez zle pripravenú slaninu.

Muž uviedol, že ho najviac bolela zadná časť hlavy a nepomáhali mu ani lieky, ktoré si dával pri podobných problémoch. Lekári urobili sken mozgu, píše portál People. Na prvý pohľad snímky mužovho mozgu vyzerali ako cysty, ďalšie skúmanie lekárov odhalilo iné skutočnosti. V mužovom mozgu prežívali vajíčka a larvy pásomníc. 

Ako sa parazity dostali do mozgu? 

Pásomnica sa najčastejšie dostane do tela cez tráviacu sústavu. Napadajú najmä črevá a v niektorých prípadoch sa môžu dostať aj do ďalších tkanív. "V prípade muža sa stalo niečo podobné. Zjedol surovú slaninu, v ktorej sa nachádzali vajíčka pásomnice," napísal portál Live Science. Trpel neurocysticerkózou, čo je označenie pre napadnutie nervovej sústavy (v tomto prípade mozgu) pásomnicami. 

Choroba sa na začiatku prejavuje migrénami, môžu sa ale rozvinúť aj ďalšie príznaky - epileptické záchvaty, slepota alebo demencia. Muž z Floridy našťastie žiadnymi rozšírenými príznakmi netrpel. Lekári mu predpísali lieky, ktoré parazity v jeho mozgu zneškodnili. Chorobu prežil vďaka antiparazitikám, ktoré mu pomohli aj s migrénami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy