Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nové zemetrasenie, evakuačná zóna okolo Fukušimy sa rozširuje
Zdielať na

Nové zemetrasenie, evakuačná zóna okolo Fukušimy sa rozširuje

Ťažko skúšané Japonsko zasiahlo v pondelok predpoludním nášho času ďalšie silné zemetrasenie. Zem sa triasla na severe krajiny. Vláda navyše rozšírila evakuačnú zónu pri nebezpečnej jadrovej elektrárni Fukušima...

Zemetrasenie malo silu 7,1 stupňa a úrady vydali varovanie pred vlnani cunami. Úrad pre geologický prieskum Spojených štátov neskôr spresnil, že zemetrasenie malo silu o niečo menšiu.

Výstraha pred dvojmetrovými prívalovými vlnami platila pre oblasti Miyagi, Chiba ale aj Fukušima. Nakoniec sa potvrdilo, že obavy boli našťastie neopodstatnené.

O ďalšom zemetrasení medzi prvými informovala televízia CNN. Otrasy cítili aj obyvatelia hlavného mesta Tokio. Viac ako 220-tisíc domácností a firiem ostalo bez elektriny.

Technikov, ktorí sa snažia opraviť atómový komplex, evakuovali. Neskôr sa vrátili do práce. Silné zemetrasenie však až na 40 minút vyradilo z prevádzky chladiace zariadenia v celom objekte.

Epicentrum bolo 22 kilometrov východne od mesta Iwaki južne od Fukušimy. Evakuačnú zónu ale rozšírili na ďalšie mestá. Toto nariadenie sa týka až 147-tisíc ľudí, ktorí sa musia vysťahovať.

Smrteľné dávky radiácie už hrozia v 30 kilometrovom okolí od poškodeného komplexu...

Šéf spoločnosti TEPCO Masataka Shimizu presne po mesiaci od ničivého marcového zemetrasenia navštívil Fukušimu. Ospravednil sa obyvateľom a prisľúbil im nahradenie škôd.

Japonsku hrozia ďalšie vlny cunami

jma.go.jp

Japonsko, ďalšie zemetrasenie, varovanie

jma.go.jp

Súvisiace články

Najčítanejšie správy