Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
VIDEORIPORT Z LA: Zomrela Elizabeth Taylor (†79), Amerika v šoku...
Zdielať na

VIDEORIPORT Z LA: Zomrela Elizabeth Taylor (†79), Amerika v šoku...

Prekrásna a talentovaná hollywoodska herečka, femme fatale a dvadsať rokov nekorunovaná kráľovná amerického filmového priemyslu, známa z filmov Kleopatra či Mačka na horúcej rozpálenej plechovej streche. Kontroverzná žena milovaná fanúšikmi po celom svete. Legendárna Elizabeth Taylor zomrela vo veku 79 rokov na zlyhanie srdca.

V nemocnici Cedars-Sinai v Los Angeles bola hospitalizovaná pred 6 týždňami s problémami srdca, s ktorými bojovala už dlhé roky. V nemocničnej izbe dokonca oslávila aj svoje narodeniny! A to v nedeľu 27. februára...

Posledné správy tvrdili, že jej stav je stabilizovaný a očakávalo sa, že herečka nemocnicu onedlho opustí. To sa však už nestalo.

Mnohí z nás si ju okrem iného pamätajú najmä z filmu Kleopatra, kde si túto poslednú egyptskú kráľovnú aj zahrala. Dostala sa do povedomia miliónov ľudí, ktorí si ju ihneď zamilovali.

A za film dostala aj rozprávkový honorár milión dolárov. Film vznikol v roku 1963...

Bola nekorunovanou kráľovnou filmového priemyslu, on zasa nekorunovaným kráľom popu. Elizabet Taylor spájalo s Michaelom Jacsonom veľmi silné puto. "Elizabeth, I Love You" je pieseň, ktorú Michael zaspieval pri príležitosti Liziných 65. narodenín.

Američania sú v šoku, Liz Taylor bola ich ikonou, opisuje náladu v LA reportér Novín TV JOJ Maroš Mark Kočan.



Je tiež nositeľkou dvoch Oscarov za svoje filmové úlohy. Prvého veľkého ocenenia sa dočkala v roku 1960 za úlohu prostitútky Glorie vo filme Telefón Butterfield 8, druhého Oscara získala za postavu Marthy vo filme Kto sa bojí Virginie Woolf.

Málokto sa môže pochváliť takou filmovou a celkovo umeleckou kariérou ako Liz Taylor. A rovnako tiež búrlivými manželstvami. Nádherná diva totiž zlomila nejedno srdce. Celkovo bola vydatá osemkrát a porodila štyri deti, dvoch chlapcov a dve dcérky.

Prvýkrát sa vydala už ako 18-ročná s miliónovým dedičom hotelového impéria Conradom Hiltonom mladším. Manželstvo vydržalo len niekoľko mesiacov a prišiel druhý manžel, anglický herec Michael Wilding, s ktorým mala dvoch synov. Najosudovejšie manželstvo však uzavrela s charizmatickým Richardom Burtonom, s ktorým sa zoznámila počas nakrúcania Kleopatry, kde si zahral po boku Liz ako Marcus Antonius. Ich búrlivé manželstvo skončilo rozvodom, no potom sa vzali znovu. Druhý rozvod už bol definitívny. Nakrútili však spolu až 11 filmov!

Okrem filmovej kariéry sa venovala aj kampaniam na podporu obetí AIDS a úspech dosiahla aj v podnikaní. Rôzne zdravotné ťažkosti ju však napokon pripútali na invalidný vozík.

ISIFA

splashnews

splashnews

Elizabeth Taylor, čiernobiela fotografia, smrť

isifa.com

Elizabeth Taylor v kresle, smrť, USA, herečka

isifa.com

splashnews

ISIFA

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy