Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
VIDEO: Slováci sa zabávali v blízkosti jedného z najkrajších hradov v Anglicku
Zdielať na

VIDEO: Slováci sa zabávali v blízkosti jedného z najkrajších hradov v Anglicku

WARWICK / V anglickom mestečku Warwick, ktoré leží v grófstve Warwickshire a je známe tiež jedným z najkrajších hradov v Anglicku, usporiadali rodáci zo Slovenska a Česka prvý ročník Medzinárodného plesu. Výnimočnú atmosféru tohto kultúrno-spoločenského podujatia korunovali svojim vystúpením, pred takmer 200 prítomnými hosťami z rôznych kútov Veľkej Británie, legendy rómskej hudobnej scény kapela Gipsy Brothers spolu s charizmatickým českým spevákom, skladateľom, textárom a hercom Davidom Krausom.

Do komplexu Delta Hotels Mariott, nachádzajúceho sa aj neďaleko mesta Stratford-upon-Avon, kde sa narodil svetoznámy anglický básnik a dramatik William Shakespeare, zavítali Slováci, ktorí v ostrovnej monarchii žijú a pracujú. Medzi zúčastnenými však nechýbali ani zástupcovia iných národností či kultúr a takisto čestní hostia z ďalších európskych krajín.

Ako nám povedala jedna z hlavných organizátoriek plesu vo Warwicku Karin Koštialová filozofiou ich komunitných aktivít je integrácia, inkluzivita a tolerancia. „Prepojenie kultúry iných národností s tou našou je to, o čo sa snažíme. Bolo krásne vidieť všetkých hostí ako spolu na tanečnom parkete tancujú a bavia sa v skvelej nálade bez ohľadu na to, odkiaľ pochádzajú a kto sú,” uviedla.

​Za Lamanšský prieliv pricestovala z Nemecka tiež predsedníčka medzinárodnej asociácie slovenských vzdelávacích centier vo svete Jarmila Buchová, ktorá je zároveň riaditeľkou školy Zvonček v Mníchove. Podporu krajanom vyjadrili svojou účasťou na plese aj šéfky ďalších slovenských škôl. Švajčiarsky Zürich zastupovala Petra Ondrčková, londýnske Okénko Stanislava Baníková a z anglického Chathamu dorazila riaditeľka Czechoslovak Society Meadway Monika Oravcová.

Czech and Slovak Club England alebo inak Český a Slovenský klub v Anglicku, ktorý ples usporiadal, je nezisková organizácia so sídlom vo Warwicku, ktorá poskytuje školské vzdelávanie pre deti žijúce v tejto krajine. Komunitné centrum majú pod vedením tri dámy Veronika Machalová, Lucie Mason a Karin Koštialová a práve ony sa spolu so svojim tímom starajú o výučbu či kultúrne vyžitie ratolestí predovšetkým slovenských a českých rodičov, ale aj detí zo zmiešaných manželstiev, ktorých domovom je Spojené kráľovstvo. Tento rok sa rozhodli uskutočniť krajanskú akciu aj pre dospelých. “Hlavným cieľom našej práce je, aby sme zviditeľňovali tradície Slovákov a Čechov aj na Britských ostrovoch. Sme preto nesmierne radi, že medzi nás zavítali aj osobnosti z politického života,” dodala Karin Koštialová.

Pozvanie na túto spoločenskú udalosť s radosťou prijali starosta historického mestečka Warwick Oliver Jacques či starosta blízkych turisticky atraktívnych kúpeľov Royal Leamington Spa Alan Boad, ktoré sú mimochodom úzko spojené aj s našou históriou v súvislosti s pobytom a výcvikom československých parašutistov v tomto kúpeľnom centre počas druhej svetovej vojny. Zahanbiť sa nedali ani pridelenec obrany Slovenskej republiky v Londýne plukovník Peter Sliacky, ktorý prišiel medzi krajanov v sprievode svojej manželky, či honorárny konzul Českej republiky v Peterborough Petr Torák.

A práve s českým konzulom navštívila ešte pred začiatkom plesu jeho hlavná hviezda spevák David Kraus, ktorý je známy podporou rôznych charitatívnych akcií, komunitné centrum Compass Charity v Peterborough. David však tiež zavítal medzi žiakov na základnej škole Frederick Bird School v Coventry, kde si precvičil svoj hlas a s deťmi si aj zaspieval.

O jeho nesmiernom talente sa už potom presvedčili priamo na vlastné oči účastníci prvého Medzinárodného plesu vo Warwicku, kde to spolu s vynikajúcou rómskou skupinou Gipsy Brothers poriadne roztočili. Okrem toho sa plesajúci mohli spoľahnúť aj na rapera Filipa alebo DJ Rada, ktorý im naservíroval známe československé hudobné hity. Trojchodové menu bolo zárukou, že všetci hostia budú mať dosť síl tancovať až do skorého rána. Z cien v tombole sa však samozrejme mohli tešiť len niektorí. Čerešničkou na torte bolo fotografovanie s hlavnými protagonistami plesu.

Na záver dlhého večera si zúčastnení mohli pochutiť na domácich moravských koláčikoch, čokoládovej torte a pri odchode ich čakal ešte darček v podobe balíčku piešťanských kúpeľných oplátok s poďakovaním za účasť.

Výborná nálada, chutné jedlo, dámy v róbach, či páni v smokingoch alebo v oblekoch a k tomu elektrizujúca atmosféra, ktorá sa prelievala z účinkujúcich na hostí a naopak. Krajanská akcia v anglickom Warwicku mala všetko, čo má takéto podujatie mať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy