Zatiahnuté
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Z kempovania v známej turistickej destinácii si priviezli parazita
Zdielať na

Z kempovania v známej turistickej destinácii si priviezli parazita

Zdroj: ISIFA

BERLÍN / Chorvátsko patrí k vyhľadávaným turistickým destináciám Európanov. Úrady v Nemecku ale v minulej sezóne znepokojila vysoký nárast hnačkového ochorenia. Nebezpečného parazita si pritom mali ľudia priviezť práve z dovolenky.

Ako informuje portál TN.cz, na minuloročnej dovolenke v Chorvátsku sa kryptosporidiózou nakazili viac ako dve desiatky nemeckých turistov. To podľa portálu Daily Mail znepokojilo úrady v Nemecku.

Ide o hnačkové ochorenie spôsobené parazitmi, ktoré môžu sprevádzať aj žalúdočné kŕče alebo bolesti brucha, dehydratácia, nevoľnosť, zvracanie či horúčka. U niektorých ľudí môže mať ochorenie mierny priebeh, no v prípade ľudí so zníženou imunitou sa môže rozvinúť závažné a niekedy aj smrteľné ochorenie.

Podľa odborníkov bola najpravdepodobnejším zdrojom infekcie u nakazených Nemcov voda z bazéna, informoval zdravotnícky inštitút National Library of Medicine (NLM). Medzi 31. júlom a 1. októbrom evidujú nemecké úrady 23 prípadov.

Dovolenkári boli ubytovaní v desiatich rôznych kempoch. Deväť z nich sa pritom malo nachádzať na Istrii. Takmer všetci potvrdili, že využívali bazény v kempingoch. V jednom prípade sa turista stretol so symptomatickým človekom približne dva týždne predtým, ako sa uňho choroba prejavila.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy