Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pripomíname si Deň pamiatky obetí holokaustu. Takto si ho pamätajú preživší
Zdielať na

Pripomíname si Deň pamiatky obetí holokaustu. Takto si ho pamätajú preživší

BRATISLAVA / 27. január je na celom svete Dňom pamiatky obetí holokaustu. Za taký ho v roku 2005 vyhlásila Organizácia spojených národov. Práve 27. januára 1945 totiž došlo k oslobodeniu koncentračného tábora Auschwitz - Birkenau.

​Bernard má 94 rokov. Auschwitz zažil na vlastnej koži - prežil. Dodnes rozpráva o tom, čo videl. "Robím to preto, že stále existujú ľudia, ktorí nechcú veriť, že sa diali také veci. Zatvárajú si aj uši, aj srdcia," vysvetlil Bernard Offen, 94-ročný preživší holokaustu. Z početnej rodiny prežil len on a jeho dvaja bratia. "Hneď po príchode ma oddelili od otca. Skončil v plynovej komore zrejme ešte v ten istý deň," opísal Bernard. V koncentračnom tábore prišiel o 59 príbuzných.

​Gidon stratil počas holokaustu 26 svojich blízkych. "Mňa udržala pri živote samotná túžba žiť. Deti chcú vždy zostať nažive," priblížil Gidon Lev, 88-ročný preživší holokaustu. Nikdy vraj nezabudne na pocity, ktoré on sám v tábore zažíval. "Bol to neustály hlad. Ráno, večer, v noci, cez deň. Každý sme túžili po troške jedla. Robili sme rôzne práce, aby sme dostali aspoň kúsok chleba či polovicu zemiaka," priblížil Gidon.

​Vera Schaufeld koncentrák nezažila. Je totiž jednou zo 669 detí, ktoré pred postupujúcim nacizmom zachránil z Československa Nicholas Winton. Dodnes si pamätá, ako sa lúčila s rodičmi na nástupišti. "Pozreli sme sa na seba a zamávali sme si. To bolo naposledy, čo som ich videla," uviedla Vera. V tom čase mala 9 rokov. V štrnástich sa dozvedela, že všetci jej blízki sú po smrti. Dnes dodáva, že vždy dúfala, že sa ľudstvo z holokaustu poučilo. "Verila som, že už nikdy nedôjde ku genocíde. Nikdy viac, opakovali ľudia. Keď sa však dnes rozhliadnete po svete, bojím sa, že sme sa veľmi nepoučili," opísala Vera.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy