Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Mala by zmysel európska armáda? Slovenskí odborníci hovoria o posilnení NATO
Zdielať na

Mala by zmysel európska armáda? Slovenskí odborníci hovoria o posilnení NATO

BRATISLAVA / V bezpečnostných kruhoch sa pomerne pravidelne objavujú úvahy o potrebe európskej armády. Najnovšie o tom hovoril taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Nami oslovení slovenskí odborníci sa však prihovárajú za posilňovanie už existujúcej Severoatlantickej aliancie. Ministerstvo obrany neodpovedalo.

Šéf talianskej diplomacie si myslí, že Európska únia by mala vytvoriť svoje vlastné ozbrojené sily, ktoré by mohli zohrávať úlohu pri udržiavaní mieru a predchádzaní rôznym konfliktom. "Ak chceme byť vo svete mierovými silami, potrebujeme európsku armádu. Je to základný predpoklad toho, aby sme mohli mať aj účinnú európsku zahraničnú politiku," vyhlásil taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani

Mnohí experti však opakujú - načo vytvárať nejakú novú štruktúru, keď už predsa máme kvalitnú obrannú organizáciu, a tou je Severoatlantická aliancia. "Je to jednoducho o tom, koľko peňazí, kam vieme investovať. Je oveľa efektívnejšie investovať do niečoho, čo už je vytvorené a dokončiť to, namiesto toho, aby sme vytvárali nové štruktúry, ktoré nám zožerú oveľa viac peňazí a nebudeme ich vedieť investovať do našich ozbrojených síl," priblížil Peter Bátor, veľvyslanec SR pri NATO. 

Podľa nášho bývalého ministra obrany sa musíme zamerať na posilňovanie obranných spôsobilostí. "Práve v dnešnej situácii, keď je zlá bezpečnostná situácia v našom susedstve, sa potrebujeme sústrediť na posilňovanie obranných spôsobilostí a schopností jednotlivých členských krajín NATO a aliancie ako takej," zdôraznil Jaroslav Naď, bývalý minister obrany SR

Podľa generála Macka sa však Európa musí zamýšľať nad tým, ako dlhodobo zabezpečiť niektoré vlastné obranné spôsobilosti. Dominantným členom NATO sú totiž Spojené štáty. V novembri sa americkým prezidentom opäť môže stať Trump, ktorý Európanov opakovane kritizuje, že na spoločnú obranu dávajú málo peňazí. Dokonca už hrozil, že USA môžu z aliancie odísť. "V prípade akejkoľvek zmeny americkej politiky v budúcnosti, Európa bude odkázaná na vonkajšiu pomoc alebo bude v pozícii, že nebude schopná čeliť všetkým výzvam," uviedol generál vo výslužbe Pavel Macko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy