Jasno
12°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Jazda v buspruhu vás vyjde draho. Osobné autá majú tieto výnimky
Zdielať na

Jazda v buspruhu vás vyjde draho. Osobné autá majú tieto výnimky

BRATISLAVA / Vo viacerých mestách pribúdajú, ale nie všetci vodiči poznajú pravidlá ich používania. Dopravní policajti sa preto pravidelne zameriavajú na kontrolu takzvaných buspruhov. Neznalým vodičom hrozí vysoká pokuta.

​Vodiči na záberoch polície si cestu skracovali cez jazdné pruhy vyhradené pre mestskú hromadnú dopravu. "V rámci akcie bolo zistených 18 priestupkov, ktoré boli hliadkou dopravnej polície vyriešené na mieste v blokovom konaní," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Bratislava Silvia Šimková.

Buspruhy pomáhajú napríklad autobusom, aby nemuseli stáť v kolónach. Často ich však využívajú aj vodiči, ktorí v nich nemajú čo robiť. "Ponáhľajú sa a možno cítia nejakú nespravodlivosť, že ten pruh je prázdny. To ich však neospravedlňuje," tvrdí motoristický novinár Juraj Hrivnák.

V takýchto jazdných pruhoch môžu jazdiť len vozidlá mestskej hromadnej dopravy a taxíky, ktoré sú riadne označené. "Takisto môžu tieto jazdné pruhy používať vozidlá s právom prednostnej jazdy, pri plnení úloh, ktoré si to vyžadujú," doplnil hovorca Prezídia policajného zboru SR Roman Hájek.

Stretnúť sa však na cestách môžeme aj so značkou, ktorá znamená, že v buspruhoch môžu jazdiť aj nákladné autá. No a do vyhradených pruhov môže osobné auto vstúpiť napríklad v situácii, kedy potrebuje odbočiť. S autami, ktoré tam nepatria sa často stretávajú aj samotní autobusári. "Väčší problém je s vozidlami, ktoré tam zaparkujú a nemôžu tade prejsť MHD. Vodiči to nahlásia na dispečing. My tu situáciu preverujeme, lebo máme kamerový systém. Následne pošleme dopravného dispečera," vysvetlil dopravný dispečer Martin Mizera. 

Ako je to s cyklistami?

"Bola diskusia, či tadiaľ môžu chodiť cyklisti. Tam hovorí vyhláška, že sa môžu držať na pravej krajnici, a buspruh je na pravej strane krajnice," vysvetlil Hrivnák. Za neoprávnenú jazdu v buspruhoch hrozí pokuta až do výšky sto eur. Ak sa napríklad vodič auta ponáhľa z vážnych zdravotných dôvodov a ide o záchranu života, pruh môže využiť. Pri objasňovaní priestupku sa na tieto okolnosti prihliada.

​Vyhradený jazdný pruh má však hlavne urýchliť cestu autobusom či trolejbusom. "Veľmi záleží, kde sú a ako sú spravené. Aj cyklotrasy sú super vec, len keď je to dobre spravené. Keď je to ako u nás v Bratislave na nábreží, kde je to vyslovene nasilu a napriek, tak ľudia majú kyslé pocity," dodal Hrivnák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy