Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
EXKLUZÍVNE: Rozhovor s Renátou, ktorá prežila Islamský štát aj väznenie na Slovensku
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: Rozhovor s Renátou, ktorá prežila Islamský štát aj väznenie na Slovensku

BRATISLAVA / TV JOJ získala exkluzívny rozhovor so Slovenkou, ktorú Úrad špeciálnej prokuratúry žaluje pre zločiny súvisiace s terorizmom. Matka dvoch deti pred rokmi odišla so synom a dcérkou do Sýrie, ktorá čelila okupovaniu Islamským štátom. Išla za jej manželom, ktorý sa stal emirom a zubárom ISIS. Po rokoch prežitých v kurdských zajateckých táboroch ju s deťmi našli pracovnici UNICEF, cez ktorých požiadala o repatriáciu. Sporný prípad prístupu našich vyšetrovacích úradov sleduje od začiatku reportér Rasťo Striško.

Ako prebiehal váš návrat na Slovensko?

​Všetko, čo sa udialo po návrate na Slovensko bol pre mňa a moje deti veľký šok. Postálo lietadlo na Slovensku a boli mi odobraté deti bez nejakého vysvetlenia, čo sa s nami stane. Boli sme štyri roky odlúčení od syna, my s dcérou sme žili v tábore, syn bol v inom centre. Bolo to pre nás ťažké. Tešili sme sa, že sa dostaneme na Slovensko, hlavne kvôli tomu, že budeme spolu s deťmi. Nečakali sme, že sa to takto skončí. Mne bolo ešte na palube lietadla dané do ruky obvinenie, ktorému do dnešného dňa nerozumiem. Bola som obvinená z terorizmu. Nechápem ako jedna manželka, ktorá si nasleduje manžela a venuje sa domácnosti a deťom je obvinená z podporovania terorizmu. 

Čo predchádzalo tomu nástupu do lietadla? Čo sa dialo v Egypte, kde ste žili so svojim manželom a rodinou?

Môj manžel odišiel za prácou ako lekár a ja som po šiestich mesiacoch odišla za ním. Deti si vyžadovali otca. Urobila som to, aby som zlúčila rodinu, aby sme boli všetci spolu. 

Vy ste s tým presunom súhlasili?

Nie, nesúhlasila som. On telefonicky naliehal. Tak som po šiestich mesiacoch s deťmi vycestovala za ním. 

Na súdnom procese sa prejednáva ten dôvod, prečo ste odišli do Sýrie, ktorá už bola vo významnej časti pod kontrolou Islamského štátu.

Nie celá Sýria bola pod kontrolou Islamského štátu. Sýria bola rozdelená na lokality a každú lokalitu mala pod kontrolou iná skupina. Mne manžel hovoril, že v lokalite, kde on žije je pokoj a nebojuje sa. Ja som mu verila. Áno, spočiatku život normálne fungoval. On chodil do práce a ja som bola doma s deťmi. Potom, keď začali nálety, tak sme sa začali pohybovať do pokojnejších oblastí. 

Ako vášmu manželovi skrsla myšlienka odísť do Sýrie? On už vedel, že bude musieť byť členom Islamského štátu?

Nie. On išiel pracovať ako lekár. Normálne chodil do práca a život sa nelíšil od život v Egypte. Zo začiatku. My keď sme tam išli, tak sme už videli insígnie Islamského štátu. Prvé, čo nám padlo do očí bolo oblečenie mužov a žien. 

Aké zvláštne pravidlá pocítila Renáta na území Sýrie? Koľko si pýtali pašeráci za presun rodiny do bezpečia? Čo sa stalo s manželom po ich násilnom odlúčení? Na to všetko sa dozviete odpovede vo v dokumente pre JOJ 24.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy