Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ako sa z policajtov museli stať záchranári. Počas streľby v Prahe išlo o sekundy
Zdielať na

Ako sa z policajtov museli stať záchranári. Počas streľby v Prahe išlo o sekundy

PRAHA / Policajti sa pri zásahu na Filozofickej fakulte museli meniť taktiež na záchranárov. Cestou k likvidácii masového vraha nachádzali desiatky zranených, ku ktorým z bezpečnostných dôvodov nemohli byť pustení záchranári. Kriminalisti zverejnili svedectvá niekoľkých z nich, ktorí boli na mieste ako prví.

Policajt zároveň záchranárom. Ako napríklad Pavel Pavlovič. V tu chvíľu zdravotníci do budovy nemohli vstúpiť pre vlastné bezpečie a šialený vrah stále strieľa naokolo. "Som prišiel do triedy, kde boli zranení ľudia a okamžite sme im začali poskytovať prvú pomoc," opísal policajt Pavlovič. 

Spolu s ďalšími kolegami policajtmi nachádzali mŕtvych aj zranených, ktorí potrebovali pomoc. Okamžite. "Zranená bola celý čas pri vedomí, reagovala na moje otázky. keď sme jej prestrihli oblečenie sme zistili, že ma dve strelné rany," opísal jeden z členov zásahovej jednotky. 

Zranených prenášali do vedľajšej budovy 

4 priestrely spredu študentke policajti ošetrili, potom ju otočili nabok. "Keď sme ju otočili, našli sme jej ďalšie tri strelné rany v oblasti chrbtice. Vtedy sme ju položili na prenášaciu plachtu, prikryli izolačnou fóliou a čo najrýchlejšie ju evakuovať," uviedol jeden zo záchranárov.

Aj so siedmimi strelnými ranami policajti študentke zachraňovali život a predávajú ju záchranárom vo vedľajšej budove. "Policajti jednoznačne získali čas zraneným ľudom, aby sa nám dostali do rúk a následne sme mohli nadviazať na pomoc, pretože tie zranenia boli natoľko vážne, že keby tam došlo k časovému predĺženiu, tak by sa našej pomoci ani nemuseli dožiť," povedala Jana Poštová, hovorkyňa Záchrannej služby. Vedia to nie len so zbraňou ale aj s obväzmi, dokázalo niekoľko z nich. Teraz majú obdiv a vďačnosť nadriadeného. 

Pozrite si celý záznam Polície Českej republiky zo zásahu na Filozofickej fakulte:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy