Oblačno
15°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
688. deň na Ukrajine: Pri ruskom ostreľovaní v Chersone zahynuli najmenej dvaja ľudia
Zdielať na

688. deň na Ukrajine: Pri ruskom ostreľovaní v Chersone zahynuli najmenej dvaja ľudia

Zdroj: TASR

KYJEV / Najmenej dvaja ľudia dnes zahynuli v Chersone na juhu Ukrajiny pri ruskom ostreľovaní mesta. Podobným útokom čelia tamojší civilisti prakticky neustále. Na vopred neohlásenú návštevu Kyjeva dorazil britský premiér Sunak. S ukrajinským prezidentom podpísal dohodu o bezpečnostnej spolupráci. Zelenskyj ju označil za historickú. V platnosti má zostať až do vstupu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie. Sunak ešte pred svojím príchodom do Kyjeva oznámil, že do konca budúceho roka poskytne Veľká Británia Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote dve a pol miliardy libier.

​Ukrajina: Pri ruskom ostreľovaní Chersonu zahynuli dvaja ľudia

Ukrajinský gubernátor južnej Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin oznámil, že pri delostreleckom útoku, ktorý zasiahol ulicu v oblastnej metropole Cherson, zahynula jedna žena. "Na mieste zomrela žena. Jedno zhorené telo našli aj v aute," spresnil Prokudin. Na videu, ktoré zdieľal, bolo vidieť dym valiaci sa zo zhorenej karosérie auta a tiež kusy trosiek a kráter v zemi.

Starosta Ruskom okupovaného mesta Horlivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny Ivan Prichodko predtým vyhlásil, že ukrajinský dron zabil dvoch ľudí a ďalších šiestich zranil. Dron podľa Prichodka v neďalekej dedine Hromivskyj zasiahol sanitku prevážajúcu pracovníkov energetickej spoločnosti zranených pri predchádzajúcom ostreľovaní a usmrtil jedného zdravotníka a jedného z prevážaných zamestnancov.

​Ukrajinský dron zabil dvoch ľudí v Rusmi okupovanej zóne, tvrdí starosta

Ukrajinský dron zabil v piatok dvoch ľudí a zranil ďalších šiestich počas evakuácie zranených neďaleko mesta Horlivka, ktoré od roku 2014 ovládajú proruskí separatisti. Tvrdí to starosta tohto mesta v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny Ivan Prichodko. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Prichodko uviedol, že dron zasiahol sanitku evakuujúcu pracovníkov energetiky zranených pri prechádzajúcom ostreľovaní a v dedine Homivskyj usmrtil zdravotníka a pracovníka energetiky.

"Šiesti ďalší obyvatelia Horlivky utrpeli zranenia s rôznym stupňom závažnosti," uviedol Prichodko. Zverejnil aj fotografiu žltej sanitky s odtrhnutými dverami. Na oboch stranách konfliktu, ktorý trvá už takmer dva roky, sa od konca decembra zintenzívnili smrtiace útoky.

Britský premiér Sunak zvýši finančnú pomoc Ukrajine a v piatok navštívi Kyjev

Sunakov úrad uviedol, že financie pomôžu Ukrajine zaobstarať si tisíce vojenských bezpilotných lietadiel vrátane sledovacích dronov, útočných dronov s dlhým doletom a námorných dronov. Oproti predchádzajúcim dvom rokom sa táto pomoc zvýši o 200 miliónov libier, čo je v prepočte 232,17 miliardy eur.

"Ozývam sa dnes tiež s jedným odkazom: Spojené kráľovstvo nebude váhať," napísal Sunak v oznámení. "Budeme stáť pri Ukrajine v jej najtemnejších hodinách i v lepších časoch, ktoré prídu," uzavrel.

​USA sú sklamané Orbánovou politikou voči Ukrajine

"Myslím si, že sme sklamaní, že premiér Orbán sa ako jediný v Európskej únii rozhodol spochybňovať boj na podporu Ukrajincov," citoval Reuters námestníka ministra zahraničných vecí USA pre európske a euroázijské záležitosti Jima O'Briena. Reuters pripomenul, že Maďarsko, ako člen Európskej únie a NATO, odmieta poskytnúť Ukrajine vojenskú pomoc od začiatku rozsiahlej ruskej invázie v roku 2022 a spolu s Tureckom zdržiava aj snahu Švédska vstúpiť do NATO.

V súvislosti so švédskou otázkou predstaviteľ americkej diplomacie povedal, že sa ukáže, či maďarská vláda dodrží svoj sľub o ratifikácii vstupu Švédska do Aliancie. "Boli by sme radi, keby Maďarsko bolo konštruktívnym partnerom," objasnil O'Brien. Orbán bol na summite EÚ v polovici decembra jediným lídrom EÚ, ktorý sa postavil proti a vetoval štvorročnú pomoc Ukrajine vo výške 50 miliárd eur. O balíku sa bude opäť rokovať na mimoriadnom summite EÚ začiatkom februára, píše Reuters.

USA uvalili sankcie na ruské subjekty za presuny balistických striel z KĽDR

"Transferom balistických rakiet do Ruska podporuje ruskú agresívnu vojnu, zvyšuje utrpenie Ukrajincov a podkopáva globálny rámec nešírenia jadrových zbraní," uviedol vo vyhlásení šéf americkej diplomacie Antony Blinken s tým, že Washington nebude váhať prijať ďalšie opatrenia. K uvaleniu sankcií prichádza dva dni po tom, ako USA a ďalších takmer 50 partnerských krajín v utorok odsúdili presuny zbraní medzi KĽDR a Ruskom vrátane použitia severokórejských balistických rakiet proti Ukrajine na prelome rokov.

"Najdôraznejšie odsudzujeme (severokórejský) export a ruské získavanie (severokórejských) balistických rakiet ako aj použitie týchto rakiet Ruskom proti Ukrajine 30. decembra 2023 a 2. januára 2024," uvádza sa v spoločnom vyhlásení, pod ktoré sa okrem USA podpísala aj Kanada, Austrália, Japonsko a všetky krajiny Európskej únie okrem Slovenska a Maďarska.

Moskva a Pchjongjang sa od začiatku vojny na Ukrajine zblížili, popierajú však, že by uzavreli dohodu o obchode so zbraňami. Severokórejský vodca Kim Čong-un sa vlani stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na ruskom Ďalekom východe, pripomína Reuters.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy