Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na dovolenku v Egypte zabudnite!
Zdielať na

Na dovolenku v Egypte zabudnite!

Generálny štrajk a miliónový pochod. To sú najnovšie snahy egyptských demonštrantov. Ulice stráži armáda. Pri stretoch už zahynulo vyše sto ľudí a dve tisícky sa zranili. Chaosu v Káhire napomohol aj masový útek väzňov. Podľa najnovších informácií v krajine okrem mobilných sietí nefunguje už aj internet. A turisti už hromadne berú nohy na plecia!

Ani šiesty deň protestov sa situácia v Egypte neupokojuje. Vládny zákaz vychádzania demonštrantov nezastavil. V noci sa Káhirou ozývala streľba. Turisti hromadne opúšťajú letoviská a egyptské letiská praskajú vo švíkoch. Lietadlá majú meškanie alebo sa lety rušia. "Z hotela som počul ako vybuchol granát. Bál som sa," vzrušene hovorí jeden z návštevníkov krajiny. 

Belgičania, Briti, Japonci, Američania a Číňania spustili evakuačné plány pre svojich obyvateľov. Z krajiny utekajú aj boháči. 19 súkromných tryskáčov s desiatkami osôb na palube odletelo prevažne do Dubaja. Zmätok nahráva zlodejom. Vykradnuté sú nielen obchody, ale aj vzácne artefakty z obdobia veľkého Egypta.

V rozbúrenej krajine sa v týchto chvíľach nachádzajú aj desiatky slovenských turistov. Ministerstvo zahraničných vecí totiž nateraz cestu do Egypta nezakázalo. "Niektorí ľudia sú znepokojení výstrahou. Ministerstvo ale trvá na tom, že zatiaľ nie je dôvod vydať prísnejšie stanovisko, čo sa týka odchodu do Egypta," hovorí šéf Asociácie cestovných kancelárií Stanislav Macko.

Dôležité kontaktné čísla:

Občanom, ktorí sa v Egypte nachádzajú, odporúča slovenské ministerstvo zahraničných vecí kontaktovať Veľvyslanectvo SR v Káhire na tel. č. 0020 233357544, prípadne na satelitnom spojení +882 16 3333 5718 alebo sa môžu obrátiť na Stredisko MZV SR pre pomoc a služby občanom 004212 5978 5978.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy