Skoro jasno
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Úrad vnútornej kontroly prešetril zásah polície proti strelcovi na univerzite v Prahe
Zdielať na

Úrad vnútornej kontroly prešetril zásah polície proti strelcovi na univerzite v Prahe

PRAHA / Úrad vnútornej kontroly Policajného prezídia ČR nezistil pochybenie v postupe polície pri zásahu proti strelcovi na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej. Zásah bol rýchly a profesionálny a v súlade s právnymi predpismi a vnútornými predpismi. Na tlačovej konferencii na vyhodnotenie zásahu to v utorok 9. januára povedal riaditeľ úradu Michal Tikovský.

Do budúcnosti odporučil lepšiu krízovú komunikáciu. O skutočnosti, že sa po mladíkovi pátra kvôli jeho možným samovražedným úmyslom, podľa Tikovského nebolo informované vedenie fakulty. "Úrad vnútornej kontroly vykonaným vyšetrovaním nezistil pochybenie príslušníkov polície. Postup policajtov bol v súlade s platnou legislatívou a internými aktmi riadenia. Zásah polície možno hodnotiť ako rýchly a profesionálny," povedal Tikovský.

Celú tlačovú konferenciu si môžete pozrieť tu:

"Aj napriek tomu možno do budúcnosti v podobných situáciách odporučiť vhodnejšiu krízovú komunikáciu s dotknutými orgánmi, v tomto prípade s vedením fakulty. O skutočnosti, že je po strelcovi pátrané, nebolo výslovne informované vedenie fakulty, ale iba zamestnanci fakulty, s ktorými policajti hovorili," doplnil riaditeľ úradu.

​Pri streľbe v budove fakulty v centre Prahy 21. decembra prišlo o život 14 ľudí, medzi ktorými boli študenti a pedagógovia. Po útoku páchateľ, ktorý bol podľa polície študentom fakulty, spáchal samovraždu.

Polícia sa doteraz zaoberala 165 skutkami nadväzujúcimi na streľbu

Polícia sa doteraz zaoberala 165 skutkami, ktoré majú nadväznosť na tragickú streľbu na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK) v Prahe. V 93 prípadoch začala úkony trestného konania, v 12 z nich sú ukončené. Na tlačovej konferencii to povedal námestník policajného prezidenta Tomáš Kubík.

Najčastejšími skutkami sú podľa Kubíka schvaľovanie trestného činu (34 prípadov) a nebezpečné vyhrážanie (29), nasledujú násilie proti skupine obyvateľov a jednotlivcovi a šírenie poplašnej správy. V piatich prípadoch ide podľa námestníka o cudzinca. Najviac skutkov polícia zaznamenala v Prahe, ďalej v Moravskosliezskom, Ústeckom, Stredočeskom a Juhomoravskom kraji. "Nikto zatiaľ nie je vo väzbe, avšak štyri osoby sme previezli na psychiatrické vyšetrenie," povedal Kubík.

Motív strelca sa preveruje, pri Klánoviciach polícia vylúčila vzťahový motív

Motív strelca z Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej (FF UK) v Prahe sa stále preveruje, nie je možné uviesť ďalšie informácie. V súvislosti s dvojnásobnou vraždou v Klánoviciach polícia ale vylúčila vzťahový motív. Na tlačovej konferencii to povedal námestník riaditeľa pražskej polície Vojtěch Motyka. Vo všetkých tragických prípadoch - v Klánovciach, na FF UK v Prahe i v obci Hostouň, je vedené trestné konanie pre trestný čin vraždy, uviedol Motyka.

Potvrdil tiež, že polícia našla v dome podozrivého list, totožný u neho našla aj na FF UK. Obsah nechcel komentovať. Podľa médií sa v ňom páchateľ priznal k klánovickému prípadu. Podozrivý zo streľby v Klanovciach a na FF UK získal zbrane legálne, nakúpil ich v minulom roku, uviedol námestník. Polícia podľa neho pracuje s verziou, že si zaobstaral pôžičku.

Aktuálne sa v nemocniciach nachádza osem ľudí zranených pri streleckom útoku na FF UK, uviedol tiež. Pôvodne v nemocniciach skončilo 25 ľudí.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy