Oblačno
21°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Polícia našla v dome strelca z Prahy list, v ktorom sa priznal k vražde v Klánoviciach
Zdielať na
Krimi

Polícia našla v dome strelca z Prahy list, v ktorom sa priznal k vražde v Klánoviciach

PRAHA / Policajti našli v dome strelca z Filozofickej fakulty Karlovej Univerzity (FF UK) v Hostouni list, v ktorom sa útočník priznal k dvojnásobnej vražde v Klánovickom lese z 15. decembra.

Uviedol to dnes Deník N, informáciu mu potvrdil policajný hovorca. Obsah listu polícia nemôže zverejniť, prípad totiž naďalej preveruje. Obeťami zo streľby v Klánoviciach sú 32-ročný muž a jeho 2-mesačná dcéra. Polícia už minulý týždeň oznámila, že vraždu z Klánovíc na základe zbrane spojila s mužom, ktorý vo štvrtok v budove FF UK na námestí Jána Palacha zabil 13 ľudí. Štrnásta obeť zomrela neskôr v nemocnici.

​Strelec z Prahy bol medzi podozrivými

"Môžem potvrdiť, že sme v Hostouni zaistili list, kde páchateľ napísal, že spáchal útok v Klánovickom lese," povedal serveru hovorca pražskej polície Jan Daněk. "Obsah dokumentu teraz nemožno zverejniť, a to kvôli prebiehajúcemu preverovaniu celej udalosti," dodal hovorca. Polícia má podľa neho v pláne vypočúvať svedkov. List a zbraň, ktorá zodpovedá typu, ktorý páchateľ použil v Klánoviciach, našla polícia v deň útoku na fakulte.

O tom, že indície smerujú k tomu, že streľba na FF UK a vraždy z Klánovíc majú totožného páchateľa, hovoril minulý týždeň na tlačovej konferencii riaditeľ pražskej polície Petr Matějček. Šéf pražskej mordparty Aleš Strach vtedy uviedol, že pravdepodobný vrah nemal na činy jeden konkrétny dôvod. Povedal tiež, že podozrivý zo streľby na FF UK figuroval medzi podozrivými z Klánovíc. Chýbalo pár dní, aby sa ďalšej tragédii zabránilo, uviedol Strach.

Policajný zásah preveruje inšpekcia

​V súvislosti s policajným zásahom na univerzite sa objavila kritika na sociálnych sieťach, ľudia upozorňovali napríklad na možné podcenenie situácie zo strany polície. Polícia dostala vo štvrtok popoludní informáciu o tom, že mladý muž z obce Hostouň odišiel do Prahy s tým, že si chce vziať život. O 25 minút neskôr zistila, že v Hostouni bol nájdený mŕtvy otec podozrivého, po jeho synovi potom vyhlásila pátranie. Polícia zistila, že muž bude mať prednášku na Celetnej ulici v Prahe. Evakuovala preto tamojšiu budovu filozofickej fakulty, streľba sa ale následne uskutočnila v hlavnej budove na námestí Jána Palacha. V dôsledku útoku na fakulte zomrelo 14 ľudí, zranených bolo 25 ľudí.

Policajným zákrokom sa zaoberá aj Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov (GIBS). Teraz analyzuje informácie a vyhodnocuje podnety od verejnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy