Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Kubánci majú list predpovedí, Slováci analytikov. Opäť hospodárime s obrovským deficitom
Zdielať na

Kubánci majú list predpovedí, Slováci analytikov. Opäť hospodárime s obrovským deficitom

BRATISLAVA / Pohroma hmyzom a hlodavcami, zvýšený počet vrážd a aj hlad. Takéto katastrofické predpovede zverejnili kubánski kňazi, takzvaní babalavovia na svojej novoročnej konferencii. Dôvody, prečo sa vraj Kube nebude dariť, sa dosť podobajú predpovediam našich analytikov a ekonómov. Slovensko na tom tiež nie je dobre, aj keď zamorenie hlodavcami nám zatiaľ nehrozí.

List predpovedí pre Kubu nevyzerá nádejne

​Babalavovia sa na svojom novoročnom stretnutí venovali pochmúrnym časom. Ich predpovede neveštia nič dobré. "Hrozí zamorenie hmyzom a hlodavcami. Narastie počet vrážd a rozvodov manželstiev. Pribudnú opustené deti a lúpeže či vraždy," znela predpoveď kňaza menom Lazaro Cuesta. Podľa babalavov sú za tým ekonomické dôvody. Spísali ich v Irete Suka - liste roka predpovedí. 

"Žijeme v znepokojujúcom medzinárodných konfliktoch. Irete Suka hovorí, že tieto vojny ovplyvnia svetovú ekonomiku aj našu. Musíme sa modliť a spolu dokážeme viac," uviedol ďalší kňaz Rancell Montero. Slovensko svoju Irete Suku síce nemá, ale má svojich ekonómov a analytikov. Múdre hlavy to vidia v medzinárodnom kontexte rovnako ako babalavovia. Ochladzujú sa ekonomiky našich partnerov.

Za štátny dlh platíme viac ako Gréci

Slovensku bude zároveň chýbať masívna európska finančná injekcia v podobe eurofondov, ktoré sme ešte minulý rok dočerpávali. "Neobjaví sa to na účtoch štátnej pokladnice v ďalších rokoch a to teba brať do úvahy," uviedol Peter Kažimír, guvernér NBS. Čo sa ale objaví bude katastrofálny stav verejných financií. 

"Úsporné opatrenia treba hľadať v rozpočte s veľmi silnou lupou," reagoval analytik Radovan Ďurana. Hoci treba šetriť, podľa Ďuranu prichádza k opaku. "Aj budúci rok by malo Slovensko hospodáriť s osemmiliardovým deficitom," dodal. Vnímajú to aj investori. Za štátny dlh platíme viac než Gréci. Štát si požičiava najdrahšie po Talianoch. Mohli by sme sa mať pritom oveľa lepšie. Máme jednu z najnižších nezamestnaností v únii. 

Kabinet Roberta Fica má teraz maximálne tri roky na to, aby sme sa ešte z oblasti racionálnej ekonomiky nedostali do tej spirituálnej, ako Kube, keď už pomáha máločo. "Je to vec viery. Hlavná vec je mať vieru a rešpekt," uviedla veriaca Kubánka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy