Polojasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Po zemetrasení v Japonsku hlásia minimálne 55 obetí
Zdielať na

Po zemetrasení v Japonsku hlásia minimálne 55 obetí

TOKIO / Strednú časť Japonska zasiahlo v nedeľu 31. decembra silné zemetrasenie s magnitúdou 7,6. Vydali po ňom varovanie pred prívalovými vlnami cunami, informovali agentúry AP a DPA.

Desiatky obetí aj zranených

Najmenej 17 ďalších osôb utrpelo ťažké zranenia. Polovicu úmrtí zaznamenali v prístavnom meste Wadžima, kde ničivý požiar postihol obytné domy, spresnila vo vyhlásení vláda zemetrasením najťažšie postihnutej prefektúry Išikawa. O obetiach a rozsiahlych materiálnych škodách hovoril v utorok aj japonský premiér Fumio Kišida. "Potvrdili sa veľmi rozsiahle škody, vrátane mnohých obetí, zrútenia budov a požiarov," povedal novinárom a dodal, že pri záchrane ďalších obetí v zasiahnutej oblasti ide o "preteky s časom".

​Zemetrasenie so silou 7,6 stupňa zasiahlo centrálnu časť Japonska a prívalové vlny cunami ohrozujú pobrežie Japonského mora. Najvyššiu výstrahu pred cunami napokon v priebehu dňa zmiernili. Prefektúre Išikawa ale stále hrozia až 5 metrové prívalové vlny a evakuovať sa do bezpečných oblastí musí až 51-tisíc obyvateľov. Slovenka Hana Juríková sa nachádza asi 400 kilometrov od epicentra, no otrasy cítila.

Japonské jadrové elektrárne po silnom zemetrasení zatiaľ nehlásia prevádzkové problémy. V priebehu niekoľkých hodín zaznamenali v krajine asi 50 ďalších otrasov. Na poloostrove Noto sa zrútilo najmenej 30 domov a rozlámané sú cesta aj železničné trate. Metro v meste Kanazawa zaliala voda.

Po zemetraseniach hlásia zrútené budovy, výpadky prúdu

Pri sérii silných zemetrasení v strednom Japonsku sa v pondelok zrútilo viacero domov, v ktorých troskách uviazli ľudia. Z postihnutej oblasti na západnom pobreží hlavného ostrova Honšu hlásili aj zničené cesty a parkoviská i požiare. Bez dodávky elektriny sa ocitlo 36.000 domácností v prefektúre Išikawa, kde ležalo epicentrum hlavného zemetrasenia s magnitúdou 7,6, i v ďalších oblastiach. Japonské médiá informovali aj o prasknutých vodovodoch, uzavretých cestách a zastavených rýchlovlakoch. V regióne nefungovali niektoré mobilné siete.

Do záchranných prác nasadili aj armádu. Médiá priniesli zábery ľudí utekajúcich po uliciach a dymu z požiaru v obytnej štvrti. Fotografie zachytávali dav ľudí stojacich pri veľkých prasklinách v chodníku. 

Japonsko je krajinou najviac ohrozovanou zemetraseniami. V marci 2011 otrasy vyvolali vlnu cunami, ktorá zabila takmer 20-tisíc ľudí a spôsobila haváriu jadrovej elektrárne Fukušima. Prívalové vlny pritom ohrozujú aj oblasti Južnej a Severnej Kórei ako aj ostrov Sachalin a mesto Vladivstok na ďalekom ruskom východe.

Zemetrasenie očami Slovenky, ktorá sa nachádza 400 kilometrov od epicentra:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy