Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Múry medzi katolíkmi a protestantmi. Mesto pripomína rozdelený Berlín v čase vojny
Zdielať na

Múry medzi katolíkmi a protestantmi. Mesto pripomína rozdelený Berlín v čase vojny

BELFAST / Opevnenia, ploty, bariéry. Už viac polstoročie oddeľujú dve znepriatelené komunity. V severo-írskom Belfaste je viac ako 30 kilometrov múrov medzi katolíkmi a protestantmi. Nové pribudli v čase mieru v hlavných ohniskách napätia. Na mieste, ktoré pripomína rozdelený Berlín v čase studenej vojny, nakrúcal kolega Martin Mózer.

Znepriatelené komunity žijú segregovane vo svojich štvrtiach

Jedným z najznámejších symbolov rozdeleného mesta dodnes zostáva tento obrovský železo-betónový múr, ktorý v posledných rokoch ešte spevnili. Vzájomná animozita je asi najočividnejšia vo východnej časti Belfastu, kde sa jedna komunita cíti ohrozená tou druhou. Práve na týchto miestach vypukli v nedávnej minulosti najhoršie nepokoje za desaťročia.

"Navždy s Britániou," hlása nápis na dome. Bariéra je hraničnou čiarou, ktorá oddeľuje katolícku časť od protestantskej. Miestni protestanti sa cítia byť občanmi Británie. "Čo vravím na ten plot? Je to záležitosť vlády, chcú to mať pod kontrolou," hovorí obyvateľka Belfastu. "Je potrebný, pretože inak by po sebe hádzali veci. Viem, že sa to stávalo," dodal ďalší obyvateľ Belfastu. Obyvatelia susednej katolíckej štvrte môžu nahliadnuť cez 10 metrov vysoký múr na protestantskú stranu, kde dominujú červené, modré a biele farby britskej vlajky, dokonca na obrubníkoch.

Niektorí obyvatelia majú na oknách mreže

Rozdielne sú aj pohľady na súčasnú vojnu v Izraeli. Protestanti tradične podporujú židovský štát, katolíci zase Palestínčanov. Na katolíckej strane sú ľudia stále v strehu. Okná v domoch majú špeciálne zabezpečené kovovými mrežami. "Prišli sem protestantskí radikáli a vtrhli mi do obývačky, porozbíjali všetky okná. Musel som tam dať mreže. Je tu to nebezpečné," opísal Henry Fitzimmons, severoírsky katolík a brat člena IRA.

Henry Fitzimmons prišiel v čase takmer 30 rokov trvajúceho krvavého konfliktu o dvoch bratov, jeden z nich bol členom IRA. Tomu v rukách predčasne vybuchla nalož a zabila ho s ďalšími spolu-bojovníkmi. Henry vraví, že do vedľajšej protestantskej štvrte sa doteraz neodvážil vstúpiť.
"Nemôžem tam ísť, poznajú ma. Nemuselo by to pre mňa dobre skončiť, ak by som tam zablúdil," povedal Fitzimmons.

Aj on zastáva názor, že cesta k zmiereniu potrvá roky. Všetky spory sa podľa neho podarí vyriešiť až po zjednotení Írskeho ostrova. "Neverím, že sa tak stane počas môjho života. Protestanti to nikdy nedovolia," dodal Fitzimmons. Múry v Belfaste postavili po príchode britskej armády koncom 60-tych rokov minulého storočia a mali byť dočasné. V čase konfliktu pomohli upokojiť napätie a znížiť útoky medzi znepriatelenými komunitami. Dnes si mnohí obyvatelia, žijúci v blízkosti týchto múrov, želajú, aby zostali natrvalo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy