Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Zomrel nemecký politik a exminister Wolfgang Schäuble
Zdielať na

Zomrel nemecký politik a exminister Wolfgang Schäuble

Zdroj: SITA

BERLÍN / Zomrel bývalý predseda Spolkového snemu, dlhoročný minister vnútra a financií v niekoľkých nemeckých vládach a výrazný politik Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Wolfgang Schäuble. Mal 81 rokov. S odkazom na jeho rodinu o tom dnes informovala agentúra DPA.

Schäuble zomrel v utorok 26. decembra. Počas svojej skoro pol storočia dlhej kariéry vo vysokej nemeckej politike zastával množstvo významných postov. Ako západonemecký minister vnútra sa silne zaslúžil o zjednotenie Nemecka a z politiky neodišiel ani potom, čo ho v roku 1990 na predvolebnom zhromaždení postrelil duševne chorý útočník. Následkom atentátu Schäuble ochrnul na spodnú časť tela a bol upútaný na invalidný vozík. To zohrávalo kľúčovú úlohu pri vyjednávaní zmluvy o zjednotení Nemecka.

Už za kancelára Helmuta Kohla bol v rokoch 1989 až 1991 ministrom vnútra a túto funkciu zastával v rokoch 2005 až 2009 aj v prvom kabinete Angely Merkelovej. Potom sa stal ministrom financií, v tomto úrade zotrval do októbra 2017. Odvtedy stál štyri roky na čele Spolkového snemu. Dva roky bol tiež predsedom CDU. Od októbra 2017 bol predsedom Spolkového snemu, po porážke CDU/CSU vo voľbách v roku 2021 ale Schäuble o túto funkciu v októbri 2021 prišiel.

Schäuble bol známy ako húževnatý a chladnokrvný politik a ako minister financií zástanca úspornej politiky. V politike sa začal Schäuble angažovať už keď mal 20 rokov. V roku 1961 sa stal členom Mladých kresťanských demokratov, členom CDU sa potom stal v roku 1965. V roku 1972 bol prvýkrát zvolený za člena Spolkového snemu, v októbri 2017 sa stal najdlhšie slúžiacim poslancom nemeckých dejín, keď prekonal politika prelomu 19. a 20. storočia Augusta Bebela.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy