Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Alexeja Navaľného presunuli do trestaneckej kolónie v Arktíde
Zdielať na

Alexeja Navaľného presunuli do trestaneckej kolónie v Arktíde

Zdroj: TASR

MOSKVA / Uväzneného lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného, ktorý bol takmer tri týždne nezvestný, presunuli do trestaneckej kolónie v Arktíde. V pondelok 25. decembra to oznámila jeho hovorkyňa. TASR informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

"Našli sme Alexeja Navaľného. V súčasnosti sa nachádza v trestaneckej kolónii IK-3 v meste Charp v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu. Dnes ho navštívil jeho právnik, Alexejovi sa darí dobre," vyhlásila jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová. Kolónia sa nachádza za polárnym kruhom, približne 1900 kilometrov severovýchodne od Moskvy a podľa právnika Ivana Ždanova ide o jednu z najsevernejších a najvzdialenejších kolónií.

"Podmienky sú tam drsné, s osobitným režimom vo večne zamrznutej oblasti a veľmi obmedzeným kontaktom s vonkajším svetom," poznamenal Ždanov. Ždanov tiež poďakoval podporovateľom, aktivistom, novinárom aj médiám za podporu. Uviedol, že Navaľného podporovatelia poslali 618 žiadostí o oznámenie miesta jeho pobytu. Pôvodne sa nachádzal v trestaneckej kolónii 250 kilometrov východne od Moskvy.

Dôvodom presunu môžu byť blížiace sa voľby

Navaľného spojenci sa pripravovali na jeho presun do trestaneckej kolónie so špeciálnym režimom, čo je v ruskom väzenskom systéme najtvrdší typ väzenia. Od 6. decembra však nebolo známe, kde sa nachádza, čo vzbudilo obavy aj zo strany západných štátov a ľudskoprávnych organizácií. Agentúra AP podotkla, že presuny väzňov do iných väzníc v Rusku zvyčajne trvajú dlho, niekedy aj týždne, počas ktorých o väzňoch nie sú poskytované príbuzným a advokátom žiadne správy a informácie o mieste ich pobytu sú obmedzené alebo nedostupné.

Za dôvod zmiznutia Navaľného považujú jeho spolupracovníci blížiace sa prezidentské voľby v Rusku, v ktorých sa súčasná hlava štátu Vladimir Putin bude uchádzať o znovuzvolenie. "Kremeľ nechcel, aby Alexej v tejto dobe vydával nejaké stanoviská. Preto som si istá, že Putin dal príkaz, aby bol Alexej niekam presunutý," povedala minulý týždeň Jarmyšová. Prezidentské voľby sa v Rusku uskutočnia 15. až 17. marca budúceho roku. Kvôli silnej represii politických oponentov a masívnemu dohľadu nad politickým systémom v Rusku má Putin znovuzvolenie takmer isté.

Navaľnyj uistil verejnosť, že je v poriadku

Líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj v utorok 26. decembra. uviedol, že je v poriadku po "celkom vyčerpávajúcom" 20-dňovom prevoze z trestaneckej kolónie pri Moskve do druhého zariadenia za severným polárnym kruhom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. "Nebojte sa o mňa. Som v poriadku. Uľavilo sa mi, že som konečne dorazil. Stále mám dobrú náladu, ako sa na Santa Clausa patrí," uviedol Navaľnyj na sociálnej sieti, pričom odkazoval na svoje zimné oblečenie a bradu. "Neočakával som, že ma tu niekto nájde skôr než v polovici januára," uviedol Navaľnyj. Dodal, že z okolia veľa nevidí, iba zasneženú priľahlú celu používanú ako dvor a plot, ktorý je za jeho oknom.

Navaľného zadržali v januári 2021 po návrate z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou. Z pokusu o otrávenie obvinil Kremeľ, ktorý to poprel. Ruské súdy mu uložili niekoľko trestov, okrem iného za extrémizmus. Začiatkom augusta ho moskovský súd odsúdil na 19 rokov odňatia slobody pre extrémizmus. Navaľnyj všetky obvinenia odmieta. Odporcovia Kremľa sa domnievajú, že uvrhnutím opozičného kandidáta do väzenia sa režim v Moskve snaží zbaviť nepohodlného kritika. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy