Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
658. deň na Ukrajine: V Kyjeve hlásia po leteckom útoku najmenej 53 zranených
Zdielať na

658. deň na Ukrajine: V Kyjeve hlásia po leteckom útoku najmenej 53 zranených

Zdroj: TASR

KYJEV / Najmenej 53 zranených vrátane šiestich detí hlásia z Kyjeva, ktorý sa stal opäť terčom leteckého útoku ruskej armády. Udrela na ukrajinskú metropolu najmä raketami. Protivzdušná obrana vraj všetkých desať zostrelila. Padajúce trosky však spôsobili zranenia a poškodili približne tri desiatky budov. V ďalších častiach Ukrajiny útočili Rusi aj dronmi. Po návšteve Spojených štátov dorazil dnes ukrajinský prezident Zelenskyj aj na vopred neohlásenú návštevu Nórska. Počas nej vyhlásil, že maďarský premiér Orbán nemá žiadny dôvod blokovať členstvo Ukrajiny v Európskej únii.

​Ukrajina hlási po raketovom útoku v Kyjeve najmenej 53 zranených

Kyjev sa už druhýkrát tento týždeň stal terčom ruského vzdušného úderu. Ukrajinské letectvo hlási likvidáciu všetkých desiatich balistických striel, ktoré podľa neho na metropolu útočili. Kvôli dopadom ich trosiek však utrpelo zranenia najmenej 53 ľudí vrátane šiestich detí a sú poškodené viac ako tri desiatky budov v štyroch kyjevských štvrtiach aj detská nemocnica, uviedli ukrajinské úrady podľa agentúr.

Séria hlasných explózií znela Kyjevom okolo tretej hodiny rannej miestneho času, napísala agentúra AP, podľa ktorej zafungovala ukrajinská protivzdušná obrana. Podľa Reuters sú v niektorých domoch vytlčené okná a vystrašení obyvatelia vybiehali na ulici, aby zhodnotili škody. Na jednom mieste trosky strely vyryli v zemi kráter a zničili zaparkované autá. Najviac škody úlomky striel napáchali v Dniprovskej štvrti na východe metropoly.

Von der Leyenová: EÚ musí dať Ukrajine, čo potrebuje, aby bola silná

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyzvala v stredu 13. decembra lídrov Európskej únie, aby podporili finančnú pomoc pre Ukrajinu a ambície Kyjeva ohľadom prístupových rokovaní. "Musíme dať Ukrajine to, čo potrebuje, aby bola dnes silná. Aby mohla byť silná aj zajtra pri stole, keď sa bude rokovať o trvalom a spravodlivom mieri," uviedla von der Leyenová v Európskom parlamente. Vyjadrila sa pred zasadnutím lídrov Európskej únie, ktoré sa začne vo štvrtok v Bruseli. Lídri členských krajín budú pri rokovaniach o novej podpore pre Ukrajinu čeliť veľkej výzve v podobe opozície Maďarska, najbližšieho spojenca Ruska v EÚ, píše AFP.

Von der Leyenová odporučila otvorenie oficiálnych rokovaní o vstupe Ukrajiny do EÚ a tvorí sa tlak na to, aby bolo Kyjevu vo forme finančnej pomoci poskytnutých v nasledujúcich štyroch rokoch 50 miliárd eur. "Vzhľadom na preťahovanie vojny musíme dokázať, čo to znamená podporovať Ukrajinu tak dlho, ako treba," povedala predsedníčka EK. "Ukrajina nebojuje len proti útočníkom, ale aj za Európu, a vstup do našej rodiny bude pre Ukrajinu konečným víťazstvom. Pri tomto musíme zohrať rozhodujúcu úlohu," dodala.

V snahe prekonať námietky Maďarska sa očakáva, že Európska komisia v stredu uvoľní desať miliárd eur pre Budapešť. Tento možný krok podľa kritikov predstavuje ústupok Bruselu v jeho spore ohľadom právneho štátu s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Nie je pritom jasné, či tento krok dokáže odvráti prípadne spory na summite EÚ. Rokovania o budúcnosti pomoci Európskej únie pre Ukrajinu prichádzajú v čase, keď americkí republikáni oponujúci prezidentovi Joeovi Bidenovi ohrozujú ďalšiu pomoc zo strany USA – kľúčového spojenca Ukrajiny. 

Zelenskyj v Nórsku: Ukrajina bez pomoci nezvíťazí

Ukrajina nemôže poraziť Rusko bez pomoci, vyhlásil v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas návštevy nórskeho Osla. "Bez pomoci nemôžete zvíťaziť, no môžete prehrať, pretože (všetko) čo máte je vaša krajina," uviedol Zelenskyj po rokovaniach s nórskym premiérom Jonasomom Gahrom Störeom. "Dnes sme hovorili o takých špecifických veciach, ktoré môžu zachrániť tisícky a tisícky ukrajinských životov ako aj zvýšiť tlak na agresora," cituje Zelenského agentúra Reuters.

Ukrajinský prezident poukázal na nočné ruské útoky na civilnú infraštruktúru, pričom Rusko už druhýkrát tento týždeň útočilo na Kyjev. Zelenskyj pritom uviedol, že hlavnou prioritou je posilnenie vzdušnej obrany Ukrajiny. Störe v stredu oznámil, že Nórsko Ukrajine poskytne tri miliardy nórskych korún (253,3 milióna eur). Ide o súčasť skôr schváleného balíka v hodnote 75 miliárd nórskych korún pre Ukrajinu, ktoré jej budú vyplácané počas piatich rokov. "Nórsko bude pokračovať v podpore ukrajinského boja za sebaobranu. Ukrajine poskytujeme cielenú dlhodobú podporu v jej boji za slobodu a demokraciu," uviedol Störe vo vyhlásení. "Snahy Ukrajiny sú dôležité pri chránení slobody a bezpečnosti aj tu v Nórsku," dodal.

Podľa Zelenského nemá maďarský premiér dôvod blokovať členstvo Ukrajiny v EÚ

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu povedal, že maďarský premiér Viktor Orbán nemá žiadny dôvod blokovať členstvo Ukrajiny v Európskej únii. Zelenskyj sa tak podľa agentúry Reuters vyjadril v nórskej metropole Oslo, kam pricestoval na neohlásenú návštevu. Orbán v stredu zopakoval, že je proti prístupovým rozhovorom s Kyjevom. Zelenskyj uviedol, že o záležitosti s Orbánom hovoril v nedeľu v Buenos Aires, kam obaja politici pricestovali na inauguráciu argentínskeho prezidenta Javiera Mileia. Kamery zachytili v argentínskom Senáte vzrušenú debatu medzi ukrajinským prezidentom a maďarským premiérom.

"Nemá dôvod blokovať ukrajinské členstvo v EÚ. Požiadal som sa ho, aby mi povedal jeden dôvod... a stále čakám na odpoveď," povedal podľa agentúry Reuters Zelenskyj o krátkom rozhovore s Orbánom. Podľa Zelenského, ktorý povedal, že s Orbánom hovoril veľmi úprimne, by sa zástupcovia Maďarska a Ukrajiny mali stretnúť a začať rokovať o problémoch vo vzájomných vzťahoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy