Skoro jasno
25°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Časť zákona o pobyte cudzincov je protiústavná, rozhodol Ústavný súd
Zdielať na

Časť zákona o pobyte cudzincov je protiústavná, rozhodol Ústavný súd

Zdroj: TASR

KOŠICE / Časť zákona o pobyte cudzincov je v rozpore s Ústavou SR. Ide o ustanovenia o zamietnutí žiadosti o udelenie trvalého a prechodného pobytu policajným útvarom pri nesúhlasnom stanovisku Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva. Rozhodol o tom v stredu 13. decembra Ústavný súd SR. Ustanovenia zákona napadol na Ústavnom súde Najvyšší správny súd (NSS) SR.

Ustanovenia sú podľa Ústavného súdu v rozpore s právom na súdnu a inú právnu ochranu. Právnu normu napadol Najvyšší správny súd SR, vychádzajúc z konkrétneho prípadu, keď policajný útvar zrušil cudzincovi trvalý pobyt na základe nesúhlasného stanoviska SIS.

Najvyšší správny súd v podaní dôvodil, že je ústavne neprijateľné, aby rozhodovanie o udelení prechodného a trvalého pobytu bolo založené výhradne na stanovisku SIS a Vojenského spravodajstva, ktoré obsahuje súhlas alebo nesúhlas, pričom dotknutý žiadateľ, ktorému už bol udelený pobyt, sa nedozvie žiadne dôvody stanoviska, pre ktoré bol jeho pobyt zrušený.

Podľa Najvyššieho správneho súdu napadnuté ustanovenia popierajú princíp rovnosti účastníkov súdneho konania, ktorý je podporovaný aj zákazom diskriminácie, a taktiež odopierajú garantované procesné práva. 

Súvisiace články