Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Streľba na univerzite si vyžiadala tri obete. Stráž útočníka zabila
Zdielať na

Streľba na univerzite si vyžiadala tri obete. Stráž útočníka zabila

LAS VEGAS / V Spojených štátoch sa opäť strieľalo. Tentoraz na Nevadskej univerzite v Las Vegas útočník zastrelil troch ľudí a jedného vážne zranil. Muž začal strieľať na štvrtom podlaží, prešiel niekoľko poschodí, kým ho pri prestrelke pred budovou zabili členovia školskej ochranky. Podozrivým má byť podľa polície profesor, ktorý sa neúspešne usiloval o post učiteľa na tejto škole.

Polícia zasahovala pri streľbe, ktorá sa odohrala v stredu 6. decembra, v areáli Nevadskej univerzity okolo obeda miestneho času (21:00 h SEČ). "Podľa našich vyšetrovateľov na mieste činu máme tri zosnulé obete a jednu ďalšiu obeť v kritickom stave v miestnej nemocnici," cituje Lasvegaskú metropolitnú políciu (LVMPD) agentúra AFP. 

Na tamojšej univerzite je zapísaných vyše 30-tisíc študentov, uviedla agentúra AP. Útočník začal strieľať na štvrtom poschodí budovy, kde sa vyučujú ekonomické predmety. Strelec prešiel niekoľko poschodí, kým ho pri prestrelke pred budovou zabili dvaja členovia školskej stráže, píše AP. "Útočník už nepredstavuje hrozbu. Poviem vám, miestne aj federálne policajné jednotky a zásahové tímy dobre spolupracovali a jediný podozrivý je odstránený. Zatiaľ nevieme, čo bolo jeho motívom," povedal šerif Kevin McMahill z Lasvegaskej metropolitnej polície.

Podozrivý je učiteľ

Približne 40 minút od nahlásenia streľby informovala polícia o ukončení krízovej situácie na univerzite. Študenti a učitelia sa počas streľby zabarikádovali v učebniach a internátnych izbách. "Zostal som paralyzovaný od zdesenia. Bál som sa o svoj život, pretože aj krátko potom, čo sme opustili budovy, študentská únia informovala o ďalšej streľbe na mieste, kde som sa práve nachádzal. Našťastie ma polícia odtiaľ dostala," opísal študent Victor Gatica.

Kriminalisti už začali vyšetrovanie. Podľa zdrojov agentúry AP je z činu podozrivý profesor, ktorý sa neúspešne usiloval o pozíciu vyučujúceho na tejto univerzite. Výučba v škole bola do piatka zrušená. Aj tri hodiny po streľbe však univerzita vyzývala ľudí, aby zostali v úkrytoch, pretože na mieste stále prebiehalo vyšetrovanie polície.

V krajine je viac zbraní v obehu ako ľudí

Mesto Las Vegas bolo v roku 2017 dejiskom jednej z najsmrteľnejších masových strelieb v USA, keď ozbrojený muž spustil paľbu na hudobnom festivale. Pri incidente vtedy zahynulo 60 ľudí. K masových streľbám v USA prichádza často. V krajine je totiž v obehu viac zbraní než ľudí, pričom snahy o sprísnenie kontroly ich získania a držby už roky narážajú na odpor republikánov, zarytých obhajcov ústavného práva nosiť zbrane.

V piatok 8. decembra do Las Vegas pricestuje americký prezident Joe Biden, ktorý mal už pred incidentom do oblasti naplánovanú cestu, píše stanica Fox s odvolaním sa na Biely dom. "Len v tomto roku zažila naša krajina viac ako 600 prípadov masovej streľby a približne 40-tisíc úmrtí v dôsledku násilia páchaného strelnými zbraňami. To nie je normálne a nikdy nesmieme dopustiť, aby to bolo normálne," tvrdil Biden. Masová streľba je taká, pri ktorej zomrú štyria ľudia alebo viac.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy