Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Dobrovoľníci chodia povzbudzovať izraelských vojakov s hudbou aj sladkosťami. Toto sú oni
Zdielať na

Dobrovoľníci chodia povzbudzovať izraelských vojakov s hudbou aj sladkosťami. Toto sú oni

IZRAEL / "Izrael nikdy neprestane so záchranou rukojemníkov" - tvrdí to velenie izraelských obranných síl, ktoré je odhodlané zničiť teroristov Hamasu. K vojakom sa neustále pridávajú ďalší a ďalší Židia, ktorí sa vracajú z celého sveta bojovať za svoju krajinu. Armáde ale pomáhajú aj dobrovoľníci. Sú to ortodoxní mladí ľudia s pomaľovanými dodávkami, prinášajú vojakom sladkosti, energetické nápoje aj knižky hebrejských žalmov.

K izraelským vojakov, ktorí bojujú v pásme Gaza s militantným hnutím Hamas sa izraelskí civilisti dostanú len ťažko. Nie je to však nemožné. A určite nie pre mladých ortodoxných židov z chasidského hnutia. S ich pomaľovanými dodávkami s hudbou za vojakmi takto jazdia denne.

Dodávku šoféruje Natan. "Takto dodávame silu a radosť pre našich vojakov. A povzbudenie do boja. Prinášame knižky pre modlenie sa, aby nezabudli," priblížil Natan. Natan s vojakmi okamžite tancuje. Na ich veľký hit. Máme kráľa sveta, vyhrá, ten kto verí - to sú slová z piesne Eyal Golana.

Mekva tank je aj pojazdnou synagógou. A vzdelávacím strediskom v jednom. V tomto, žehná a počúva izraelských tankistov, Jicka Chogan. Chabad Ľubavič, vetva chasidského judaizmu ho do Svätej zeme vyšle vždy, keď sú židia vo vojne. "Prišiel som v roku 1986. O 4 roky ma odvolali do Moskvy, kde žijem 33 rokov. Zakaždým, keď sa niečo v Izraeli stane, vyšlú ma sem, aby som prišiel a žehnal vojakom," ozrejmil Jacchim Hogan, člen hnutia Chabad.

Tanec, viera a odhodlanie. Všetko sa nesie Izraelom. Výzvedné skupiny hľadajú militantov a rukojemníkov. Major David Baroch dúfa, že do vyvraždených kibucov sa ľudia vrátia, raz určite. "Verím spolu s našimi deťmi, že to bude čoskoro. A keď sa to stane, obrátime stôl, upokojíme sa a komunita nájde opäť silu vrátiť sa a začať s rekonštrukciami," uviedol Major David Baroch, príslušník IDF. 

A než sa to stane bude sa aj nočným Izraelom naďalej ozývať aj spev nočných spevákov. Tak ako v centre Tel Avivu, ktorí pod svojimi balkónmi večer čo večer rozplačú okoloidúcich v nádeji na koniec, ktorí však tak rýchlo nepríde.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy