Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
617. deň na Ukrajine: Rusko podľa Kyjeva plánuje zaútočiť, keď sa zníži teplota vzduchu
Zdielať na

617. deň na Ukrajine: Rusko podľa Kyjeva plánuje zaútočiť, keď sa zníži teplota vzduchu

KYJEV / Ukrajina je pred blížiacou sa zimou v pozore. Rusko totiž podľa Kyjeva plánuje zaútočiť na kritickú infraštruktúru v momente, keď sa zníži teplota vzduchu. Ukrajina je však na tento útok pripravená. Od spojencov sa stále snaží získať čo najviac obranných prostriedkov. Úrady dokonca skúmajú aj ďalšiu možnosť v podobe prenájmu protivzdušnej obrany, a to len na zimné obdobie. Podľa expertov Rusi v súčasnosti hromadia rakety, ktoré plánujú využiť pri blížiacich sa hromadných útokoch.

Rusko tvrdí, že nad Krymom zostrelilo päť dronov

Rusko vo štvrtok uviedlo, že jeho sily odrazili päť dronových útokov Ukrajiny nad Krymským polostrovom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.
Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho sily zastavili celkovo šesť dronov, ktoré vypustil "kyjevský režim". Jeden dron pritom ruská armáda zničila nad Čiernym morom a zvyšných päť nad Krymom. Rusko rozpútalo na Ukrajine vojnu pred vyše 20 mesiacmi. Ukrajina odoláva za pomoci vojenských dodávok zo Západu a opakovane deklarovala, že chce Krym, ktorý Moskva anektovala ešte v roku 2014, dobyť späť.

Ukrajina bezprostredne tieto dronové útoky nekomentovala. V poslednom období však stále častejšie útočí na vojenské ciele na Kryme, pričom poškodila dôležitý prístav v Sevastopole, lode a tiež základne ruskej Čiernomorskej flotily. Hovorca generálneho štábu ukrajinskej armády Andrij Kovaľov vo štvrtok uviedol, že za uplynulých 24 hodín podniklo Rusko päť raketových a 75 vzdušných útokov ako aj 56 ostreľovaní ukrajinských vojakov a obcí. Tieto útoky si pritom podľa neho vyžiadali i obete, píše denník The Guardian. Podľa Kovaľova podnikli zase ukrajinské vojenské lietadlá deväť útokov na vojakov, zbrane a vojenské vybavenie nepriateľa a tri útoky na ruské protivzdušné systémy.

Ukrajina je pred blížiacou sa zimou v pozore

Vojenskí experti vrátane komentátora Oleksandra Kovalenka sa podľa Unian domnievajú, že Rusko udrie na Ukrajinu raketami a dronmi v zime alebo až keď teplota klesne pod bod mrazu. Kovalenko sa domnieva, že Rusko teraz hromadí rakety, ktoré sa chystá pri masívnych úderoch použiť. Moskva podľa neho plánuje buď útoky s dlhšími rozstupmi, keď by mohla na Ukrajinu vypáliť 40 až 60 rakiet naraz, alebo častejšie údery s použitím desiatich až 15 rakiet.

Danilov podotkol, že Ukrajina sa na scenár týchto útokov pripravuje a že väčšina objektov kritickej infraštruktúry je pod kontrolou. Dodal, že na Ukrajinu plynú ďalšie prostriedky protivzdušnej obrany. Nemecko na konci októbra informovalo, že Kyjevu odovzdalo tretí systém protileteckej obrany IRIS-T.

Ukrajinská armáda tvrdí, že ruské útoky v okolí Avdijivky poľavili

Útoky ruskej armády na mesto Avdijivka poľavili, uviedol hovorca ukrajinskej armády Oleksandr Štupun. TASR informuje podľa správy agentúry AFP. "Počet útokov v danej oblasti mierne klesol. Nepriateľ sa naďalej pokúša Avdijivku obkľúčiť, no v súčasnosti sa o to nepokúša až tak aktívne," vyhlásil Štupun. Ruské sily sa podľa neho môžu preskupovať pred ďalšou koncentrovanou vlnou útokov. Ruský minister Obrany Sergej Šojgu tento týždeň vyhlásil, že ruská armáda postupuje v okolí Avdijivky. Ukrajinské pokusy o opätovné získanie územia označil za "zúfalé" a spôsobujúce straty.

Postup Ukrajiny počas rozsiahlej protiofenzívy spomaľujú ťažko opevnené ruské obranné línie. Avdijivka je ohniskom bojov už od roku 2014 a ruská armáda sa mesto pokúša opätovne dobyť od minulého mesiaca. Strategicky položené mesto leží severne od Donecka. Doneckú oblasť Kremeľ anektoval napriek tomu, že celé jej územie neovláda.

Kuleba: Ukrajina je na dobrej ceste k začatiu rokovaní o vstupe do EÚ

Ukrajina je na dobrej ceste splniť svoje záväzky na začatie rokovaní o vstupe do Európskej únie. Vo štvrtok to uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "Sme optimistickí. Urobili sme veľa reforiem a schválili sme legislatívu potrebnú na splnenie, na implementáciu odporúčaní," povedal Kuleba v Berlíne. Šéf ukrajinskej diplomacie verí, že tieto reformy "vydláždia cestu k rozhodnutiu Európskej rady o otvorení prístupových rokovaní s Ukrajinou".

Ukrajina požiadala o členstvo v EÚ iba niekoľko dní po začiatku ruskej invázie vlani vo februári. Následne jej bol v júni udelený štatút kandidátskej krajiny. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v septembri uviedla, že Kyjev urobil veľký pokrok vo svojej snahe o členstvo v EÚ. Rozširovanie EÚ bude kľúčovou témou summitu EÚ 14. a 15. decembra v Bruseli. Európska komisia dovtedy predloží správy o žiadostiach Ukrajiny a Moldavska. Kuleba vyzval, aby prebiehajúca reforma EÚ nespomaľovala prístupový proces. "Musíme nájsť správnu rovnováhu medzi procesom reformy Európskej únie a pokračovaním v rozširovaní," povedal. Členovia EÚ vedú debaty o tom, či je potrebné dokončiť reformy eurobloku pred alebo po prijatí nových členských krajín.

Zelenskyj: Ukrajina odrazila ruský útok neďaleko Vuhledaru

Ukrajinské sily odrazili nový ruský útok neďaleko mesta Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny a stále sa pokúšajú postúpiť ďalej na juh, oznámil vo štvrtok prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters. Vuhledar leží na strategickej križovatke medzi východnou a južnou frontovou líniou. "Nepriateľ urobil pokus posunúť sa k Vuhledaru, ale naši vojaci ho zastavili a spôsobili mu ťažké straty: prišiel o desiatky kusov techniky, mnohí (Rusi) boli zabití a ranení," uviedol Zelenskyj v aplikácii Telegram. Agentúra Reuters nemohla nezávisle overiť jeho opis situácie na bojisku. Ukrajinská armáda informovala, že v posledných týždňoch sa boje na východnom fronte vystupňovali. Oznámila tiež, že Rusko sa snaží preskupiť sily a nahradiť straty neďaleko mesta Avdijivka severne od Donecka. "Nepriateľ sa stále snaží obkľúčiť Avdijivku, ale teraz nie tak aktívne - snaží sa preskupiť a nahradiť straty, aby potom ďalej útočil," povedal Olexandr Štupun, hovorca velenia ukrajinského operačno-strategického zoskupenia Tavrija. Rusko obnovilo bojové akcie v snahe obkľúčiť Avdijivku, kde bojuje od polovice októbra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy