Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Izraelský premiér Netanjahu: Ani USA by nesúhlasili s prímerím po útoku z 11. septembra
Zdielať na

Izraelský premiér Netanjahu: Ani USA by nesúhlasili s prímerím po útoku z 11. septembra

IZRAEL / Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vydal 30. októbra ďalšie emotívne vyhlásenie, v ktorom vyjadril postoj Izraela k prímeriu. Útoky na Izrael prirovnal k bombardovaniu Pearl Harbouru či k teroristickému útoku z 11. septembra.

"Až donedávna mnohí verili, že prísľub pokroku 21. storočia nám umožní posunúť sa za barbarské hrôzy minulosti smerom k lepšej a žiarivej budúcnosti. Mnohí verili, že si môžeme žiť svoj pohodlný život a že zlo nás jednoducho obíde. Neobíde," uviedol premiér. 

Hrôzy, ktoré Hamas spáchal 7. októbra, nám podľa neho pripomínajú, že prísľub lepšej budúcnosti si neuvedomíme, pokiaľ my - civilizovaný svet, nebudeme ochotní bojovať proti barbarom. "Pretože barbari sú ochotní s nami bojovať. A ich cieľ je jasný - rozbiť tú sľubnú budúcnosť, zničiť všetko, čo si ceníme, a uviesť to do sveta strachu a temnoty," vyhlásil.

Toto je zlomový bod, tvrdí Netanjahu

"Dámy a páni, toto je zlomový bod. Zlomový bod pre vodcov a národy. Je čas, aby sme sa všetci rozhodli, či sme ochotní bojovať za budúcnosť nádeje a prísľubu; alebo sa poddať tyranii a teroru. Teraz si buďte istí, že Izrael bude bojovať. Od 7. októbra je Izrael vo vojne. Izrael túto vojnu nezačal. Izrael nechcel túto vojnu, ale Izrael ju vyhrá," zdôraznil premiér.

Doplnil, že Hamas spustil túto vojnu tým, že spáchal najhoršiu surovosť, akú naši ľudia videli od holokaustu. "Hamas vraždil deti pred očami ich rodičov. Zavraždení rodičia pred očami svojich detí. Upálili ľudí zaživa. Znásilňovali ženy. Mužom sťali hlavy. Mučili ľudí, ktorí prežili holokaust. Uniesli deti. Spáchali tie najstrašnejšie zločiny, aké si možno predstaviť," priblížil.

Podľa Netanjahua sú súčasťou osi zla, ktorú vytvoril Irán. "Osi teroru, ktorá funguje vyzbrojovaním, výcvikom a financovaním Hamasu v Gaze, Hizballáhu v Libanone, Húsíov v Jemene a iných teroristických zástupcov na Blízkom východe a mimo neho, V boji s Hamasom a iránskou osou teroru Izrael bojuje proti nepriateľom samotnej civilizácie," uviedol.

Víťazstvo nad týmito nepriateľmi začína podľa neho morálnou jasnosťou. "Začína to poznaním rozdielu medzi dobrom a zlom. Znamená to morálne rozlišovať medzi úmyselnou vraždou nevinných a neúmyselnými obeťami, ktoré sprevádzajú každú legitímnu vojnu, dokonca aj tú najspravodlivejšiu vojnu. Znamená to brať Hamas na zodpovednosť za dvojitý vojnový zločin, ktorý pácha každý deň tým, že sa úmyselne zameriava na izraelských civilistov, pričom palestínskych civilistov využíva ako ľudské štíty," priblížil Netanjahu. 

Používanie ľudských štítov nie je len nemorálne, ale aj neúčinné

Znamená to podľa neho objasniť, že používanie ľudských štítov nie je len nemorálnou taktika teroru, ale aj neúčinnou. "Pretože pokiaľ Hamas použije palestínske ľudské štíty, bude to mať za následok, že medzinárodné spoločenstvo bude obviňovať Izrael a Hamas ho bude naďalej používať ako nástroj teroru, rovnako ako ostatní," doplnil.

"Hamas bude naďalej využívať suterény nemocníc v Gaze ako veliteľské stanovištia svojej rozsiahlej siete teroristických tunelov. Naďalej bude využívať mešity ako opevnené vojenské pozície a sklady zbraní. Naďalej bude kradnúť palivo a humanitárnu pomoc zo zariadení OSN," povedal Netanjahu. Zdôraznil, že zatiaľ čo Izrael robí všetko pre to, aby dostal palestínskych civilistov z nebezpečenstva, Hamas robí všetko pre to, aby palestínskych civilistov udržal v nebezpečenstve.

"Izrael nalieha na palestínskych civilistov, aby opustili oblasti ozbrojeného konfliktu, zatiaľ čo Hamas bráni týmto civilistom opustiť tieto oblasti so zbraňou v ruke. Hamas tiež bráni cudzím štátnym príslušníkom úplne opustiť Gazu. A čo je najhoršie, Hamas drží ako rukojemníkov viac ako 200 Izraelčanov vrátane 33 detí," priblížil Netanjahu.

Objasnil pozíciu Izraela, pokiaľ ide o prímerie

Každý civilizovaný národ by mal podľa premiéra stáť pri Izraeli a žiadať, aby títo rukojemníci boli okamžite a bezpodmienečne oslobodení. "Chcem objasniť pozíciu Izraela, pokiaľ ide o prímerie. Tak ako by Spojené štáty nesúhlasili s prímerím po bombardovaní Pearl Harboru alebo po teroristickom útoku z 11. septembra, Izrael nebude súhlasiť so zastavením bojov s Hamasom po strašných útokoch zo 7. októbra. Výzvy na prímerie sú výzvami pre Izrael, aby sa vzdal Hamasu, aby sa vzdal terorizmu, aby sa vzdal barbarstvu. To sa nestane," zdôraznil Netanjahu.

Vyzdvihol pasáž z Biblie, ktorá hovorí, že je čas na mier a čas na vojnu. "Toto je čas na vojnu – vojnu za našu spoločnú budúcnosť. Dnes nakreslíme čiaru medzi civilizačnými silami a silami barbarstva. Je čas, aby sa každý rozhodol, kde je. Izrael bude stáť proti barbarským silám až do víťazstva. Dúfam a modlím sa, aby civilizované národy všade podporili tento boj, pretože boj Izraela je váš boj. Pretože ak Hamas a Iránska os zla vyhrajú, budete ich ďalším cieľom," uviedol.

"Preto bude víťazstvo Izraela vaším víťazstvom. Ale nedajte sa pomýliť. Bez ohľadu na to, kto stojí na strane Izraela, Izrael bude bojovať, kým túto bitku nevyhrá. A Izrael zvíťazí. Nech Boh žehná Izrael a nech Boh žehná všetkých, ktorí stoja pri Izraeli," uzavrel premiér.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy