Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Vo Francúzsku pre vyhrážky útoku evakuovali šesť letísk
Zdielať na

Vo Francúzsku pre vyhrážky útoku evakuovali šesť letísk

LYON / Vo Francúzsku bolo evakuovaných šesť letísk po tom, ako dostali vyhrážky útokom alebo bombou, uviedla agentúra AFP. Stanica BFMTV informuje o vyprataní letísk v Lyone (Bron), Lille, Nice, Nantes, Toulouse a Beauvais blízko Paríža. Na niektorých bola prerušená prevádzka.

Zo žiadneho z týchto letísk nevzlietali lietadlá. Pristátie bolo možné, ale cestujúci zostávali v lietadlách odstavených na ploche, píše BFM TV s odvolaním sa na francúzsky úrad pre civilné letectvo (DGAC).

V Lille-Lesquin dostali vyhrážku emailom ráno, krátko po 10.00 h. Letisko Lyon-Bron už bolo prehľadané, bola evakuovaná riadiaca veža, cestujúci a posádka dvoch lietadiel. Kriminalisti na mieste nič nebezpečné nenašli, poplach bol odvolaný. Poplach už bol odvolaný aj v Nice, paniku vyvolal zabudnutý batoh na termináli 1, ktorý už polícia prezrela.

Podľa údajov DGAC na internete majú lety na letiskách v Lille, Lyone a Toulouse výrazné meškania. Letisko v Nice na sociálnej sieti X informovalo, že po incidente so stratenou batožinou prijalo bezpečnostné opatrenia. "Situácia sa už vrátila do normálu," dodalo letisko.

Aj letisko Lyon-Bron uviedlo, že poplach bol ukončený. Hovorkyňa letiska v Lille povedala, že boli presmerované tri lety. Letisko pritom na sociálnych sieťach informovalo o prítomnosti bezpečnostných zložiek. AFP si všimlo, že niektorí cestujúci na sociálnych sieťach uviedli, že boli zmätení a niektorí netušili, prečo boli vyvedení z letísk.

Vo Francúzsku platí po piatkovej vražde učiteľa radikálom v Arrase zvýšený stupeň výstrahy pred terorizmom. Po celej krajine bola posilnená ostraha.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy