Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
601. deň na Ukrajine: Vojaci oslobodili ďalšiu dôležitú dedinu pri Bachmute, Rusi sa ju snažia dobyť späť
Zdielať na

601. deň na Ukrajine: Vojaci oslobodili ďalšiu dôležitú dedinu pri Bachmute, Rusi sa ju snažia dobyť späť

Zdroj: TASR

KYJEV / ​Ukrajinská armáda oslobodila dedinu Kliščijivka pri Bachmute na východe krajiny. Samotní vojaci ale varujú, že dedina, ktorá je dôležitá pre ďalší postup ukrajinskej protiofenzívy, sa Rusi snažia dobyť späť. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že vykonalo raketový útok na závod v Charkove. Do ukrajinských čiernomorských prístavov doplávali pre obilie dve nákladné lode. Sú to prvé plavidlá, ktoré do prístavov v Odeskej oblasti vplávali od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

​Ukrajinskí vojaci oslobodili dôležitú dedinu, Rusi sa ju snažia dobyť späť

​Ukrajinská armáda oslobodila dedinu Kliščijivka pri Bachmute na východe krajiny. Samotní vojaci ale varujú, že dedina, ktorá je dôležitá pre ďalší postup ukrajinskej protiofenzívy, sa Rusi snažia dobyť späť. Vojakom už medzitým poďakoval za oslobodenie Kliščijivky prezident Volodymyr Zelenskyj. Moskva sa doteraz k správam o strate obce nevyjadrila.

Rusi v januári ohlásili dobytie tejto dediny, ktorú BBC teraz označila za "kľúč k Bachmutu." Oslobodenie Kliščijivky najprv naznačil šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak, ktorý na sociálnej sieti zverejnil fotografiu vojakov pred poničeným kostolom aj s komentárom: Ukrajina si vždy vezme späť, čo jej patrí.

"Dedina bola v posledných týždňoch v centre protiofenzívy ukrajinskej armády," uviedol Unian a dodal, že ide o pozíciu strategicky dôležitú z hľadiska ofenzívy vedenej južne od Bachmutu.

Ruské útoky si v Charkove vyžiadali najmenej dvoch mŕtvych a osem zranených

Ruské útoky v Charkovskej oblasti, ktoré okrem iného zasiahli tiež oblastnú metropolu, si vyžiadali najmenej dvoch mŕtvych a osem zranených. S odvolaním sa na dnešné vyjadrenie šéfa oblastnej správy Oleha Synehubova to napísal ruskojazyčný server BBC. Charkov sa stal terčom útokov aj v noci na dnes.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že vykonalo raketový útok na závod v Charkove, kde sa opravujú obrnené vozidlá pre ukrajinskú armádu. Ďalšie podrobnosti, vrátane času úderov ministerstvo nespomenulo.

Pri ostreľovaní na ceste medzi obcami Hlyboke a Strilecha neďaleko rusko-ukrajinskej hranice zahynuli pri zásahu automobilu ruskou protitankovou strelou muž a žena, uviedol gubernátor. Tretí spolucestujúci, dvadsaťsedemročný muž, bol zranený a je vo vážnom stave. Ďalší zranený, tridsaťdvaročný muž sú v dedine Petropavlivka v Kupjanskom okrese.

​Rusko hlási, že blízko Krymu a Moskvy zostrelilo ukrajinské drony

Ruská protivzdušná obrana v noci na utorok 17. októbra zostrelila ukrajinské drony pri anektovanom polostrove Krym, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Ďalšie ukrajinské bezpilotné lietadlo bolo zničené v Moskovskej oblasti. Tú úrad zverejnil na komunikačnej sieti Telegram. Vplyv dronu ohlásili tiež správy v západoruskej Orelskej a Tulskej oblasti.

Ministerstvo najprv informovalo o zostrelení dvoch ukrajinských dronov pri západnom pobreží ukrajinského polostrova Krym, ktorý Moskva anektovala v roku 2014. Neskôr ministerstvo oznámilo, že ruská armáda zneškodnila nad severozápadným a východným pobrežím polostrova ďalšie štyri stroje.

Útoky sa odohrali po jednej hodine ráno miestneho času. Bližšie informácie k možným cieľom útokov ministerstvo nezverejnilo. O ďalšom páde dronu informovali dnes popoludní úrady v Tulskej oblasti južne od Moskvy. Podľa predbežných informácií si incident nevyžiadal žiadne obete ani významné škody na infraštruktúre. Ruské úrady hlásia ukrajinské dronové útoky v posledných mesiacoch prakticky denne.

​Do ukrajinských čiernomorských prístavov priplávali pre obilie prvé dve lode

Do ukrajinských čiernomorských prístavov doplávali pre obilie dve nákladné lode, napísal dnes server Interfax-ukrajina. Sú to prvé plavidlá, ktoré do prístavov v Odeskej oblasti vplávali od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bez toho, aby pri tom využili koridor ustanovený takzvanými obilnými dohodami. Rusko od týchto dohôd tento rok v júli odstúpilo a opakovane hrozí, že bude pokladať lode plávajúce do ukrajinských prístavov za vojenské ciele.

Keď Rusko od obilných dohôd odstúpilo, Kyjev zriadil vlastný koridor. Od polovice augusta cez neho z ukrajinských prístavov vyplávalo päť z celkovo desiatok lodí, ktoré vojna uväznila v ukrajinských prístavných mestách Čornomorsk, Odesa a Južne - prístav v tomto meste nesie v ukrajinčine názov Pivdennyj.

Moskva po odstúpení varovala, že všetky lode mieriace do ukrajinských vôd bude považovať za plavidlá, ktoré by mohli viezť zbrane. V polovici augusta potom ruské námorníctvo vyslalo varovné výstrely k nákladnej lodi Sukra Okan, ktorá plávala do Izmajilu, čo je ukrajinský prístav na Dunaji. Na plavidlo sa potom nalodili vojaci, ktorí podľa ruských úradov kontrolovali, či loď nevezie zbrane.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy