Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
587. deň na Ukrajine: Kubánci odchádzajú bojovať za Rusov
Zdielať na

587. deň na Ukrajine: Kubánci odchádzajú bojovať za Rusov

KUBA / Na Kube sa už stovky mužov nechali naverbovať do ruskej vojny na Ukrajine, aby v čase ekonomickej krízy pomohli svojim rodinám. Obchodníci s ľuďmi ich hľadajú a lákajú cez sociálne siete. Zdá sa, že najímanie do ruskej armády nezastavilo ani nedávne zatýkanie sprostredkovateľov.

Pomery, v ktorých žijú Kubánske rodiny sú naozaj skromné, preto nie je zložité prehovoriť mužov, aby za vidinou lepšieho zárobku odišli do Ruska. A to aj v prípade, že tam rovno nastúpia na vojenský výcvik, aby mohli za Rusov bojovať na Ukrajine. "Ako vidíte, môžete na jednej ruke spočítať tých, ktorí z našej rodiny zostali. Väčšina išla do Ruska," konštatovala Yamidely Cervantes.

Kubánska vláda, ktorá bola dlhoročným spojencom Ruska, nedávno uviedla, že nie je súčasťou vojny na Ukrajine. Dokazuje to tým, že zatkla skupinu 17 ľudí, ktorí pracovali na verbovaní Kubáncov do Ruska. Muži, ktorí sa takto nechali nalákať, tvrdia, že sa na tom podieľa aj ruská vláda. "Vedel som, že zmluva je pravdivá. Išlo to oficiálne cez Ruskú federáciu. Všetci, čo sem idú, vedia, o čo ide. Tým som si istý," reagoval Enrique Gonzalez. Rusi ponúkajú Kubáncom mesačný plat 200 000 rubľov, čo je v prepočte približne 2 000 dolárov. Priemerný mesačný zárobok na Kube je aktuálne 170 dolárov. Hľadanie a verbovanie však pokračuje ďalej online formou a mnohí muži dobrovoľne čakajú na inštrukcie, ako sa dostať do Ruska. "Tu musíte veľmi tvrdo pracovať, aby ste mali aspoň niečo a stále pri tom narážate na prekážky. preto vám každý povie, radšej pôjdem do Ruska nech nezomriem od hladu na Kube. Všetci vedia, kam idú, aj ja to viem," uviedol Yoan. Agentúra Reuters kontaktovala v tejto súvislosti kubánske aj ruské ministerstvo obrany, ani jedna strana otázky nezodpovedala.

Rusko obvinilo šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky z útokov dronmi

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) v neprítomnosti obvinil šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyryla Budanova a niekoľko ďalších osôb
z teroristických činov, za ktoré Moskva označuje nedávne útoky na ruskom území vrátane Moskvy. Ako v utorok vo svojej správe pripomenula britská stanica BBC, Moskva bola počas uplynulého leta ohrozená viacerými útokmi s použitím dronov, pričom najmenej dvakrát sa tieto bezpilotné lietadlá dostali do blízkosti úradu vlády a v máji dva drony vybuchli priamo nad Kremľom. Ukrajina sa k zodpovednosti za útoky na ruskom území oficiálne neprihlásila.

Nemecký generál varoval pred možnou eskaláciou vojny na Ukrajine

Najvyšší predstaviteľ nemeckej armády Carsten Breuer vyjadril presvedčenie, že vojna na Ukrajine môže ešte ďalej eskalovať a vyzval na posilnenie kapacít Nemecka i Severoatlantickej aliancie (NATO). Uviedol to v prejave prednesenom v Bruseli pri príležitosti výročia zjednotenia Nemecka. Generál Breuer, ktorý zastáva funkciu generálneho inšpektora nemeckého Bundeswehru, vo svojom príhovore poukázal na náznaky, ktoré prichádzali pred ruskou anexiou Krymského polostrova v roku 2014 a vlaňajšou inváziou na Ukrajinu a ktoré podľa neho neboli v tom čase dostatočne zohľadnené. Skonštatoval, že Nemecko vtedy uviazlo v komfortnej zóne a nechcelo veriť, že Rusko je schopné podniknúť takéto vojenské kroky a zabrať územia susednej Ukrajiny.

Ukrajinský prezident navštívil frontovú líniu na východe Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok informoval, že navštívil frontové línie na východe Ukrajiny, kde ruské jednotky pokračujú v útokoch na vojakov ukrajinskej armády. Zelenskyj podľa agentúry AFP spresnil, že navštívil ukrajinské brigády, ktoré pôsobia na frontovej línii Kupiansk-Lyman patriacej k tým, kde sa momentálne odohrávajú najprudšie boje. Vo vyhlásení na sociálnej sieti Facebook Zelenskyj dodal, že s veliteľmi tamojších ukrajinských jednotiek diskutoval o operačnej situácii na bojisku, problémoch a potrebách armády. "Každá naša bojová brigáda, každý bojovník, ktorý likviduje okupantov, každým svojím krokom vpred potvrdzujú, že víťazstvo bude patriť Ukrajine," uviedol Zelenskyj.

Varšava a Kyjev dosiahli dohodu o urýchlení prevozu obilia cez Poľsko

Varšava a Kyjev v utorok oznámili, že sa spolu s Litvou dohodli na urýchlení prevozu ukrajinského obilia cez Poľsko. TASR správu prevzala z agentúr AFP a PAP. Dohodu uzavreli ministri poľnohospodárstva týchto troch krajín. Ukrajinské obilie určené najmä na trhy v Afrike a na Blízkom východe bude priamo prevážané cez Poľsko. "Od zajtra rána bude obilie, ktoré prechádza cez Litvu, kontrolované v litovskom prístave a nie na poľsko-ukrajinských hraniciach," uviedol pre médiá poľský minister poľnohospodárstva Robert Telus. Rusko v júli odstúpilo od obilnej dohody vyrokovanej Tureckom a OSN, ktorá počas vojny umožňovala Ukrajine vyvážať obilie cez Čierne more predovšetkým do Afriky a Ázie. Kyjev odvtedy využíva pozemný transport cez členské krajiny Európskej únie. Obilie sa však z dôvodu logistiky začalo hromadiť v členských krajinách EÚ, ktoré susedia z Ukrajinou, a spôsobuje tam pokles cien.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy