Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Pápež navrhuje možné požehnanie pre páry rovnakého pohlavia
Zdielať na

Pápež navrhuje možné požehnanie pre páry rovnakého pohlavia

VATIKÁN / Podľa pápeža Františka by mohli existovať spôsoby, ako požehnať zväzky osôb rovnakého pohlavia. Takéto požehnania by sa však nemali zamieňať so sviatostným manželstvom. TASR o tom informuje podľa agentúry AP.

Vatikán v pondelok 3. októbra zverejnil list, ktorý František ešte v júli napísal piatim konzervatívnym kardinálom, od ktorých dostal zoznam piatich otázok, tzv. dubií. Vyzvali ho, aby potvrdil cirkevné učenie o homosexualite pred blížiacou sa synodou, na ktorej sa bude hovoriť o množstve tém vrátane postoja k LGBTQ+ veriacim. Ani jeden z pätice kardinálov sa na nej nezúčastní.

Obrat od oficiálneho stanoviska Vatikánu

Františkova odpoveď kardinálom sa považuje za obrat od súčasného oficiálneho stanoviska Vatikánu. Vo vysvetľujúcej poznámke v roku 2021 Kongregácia pre náuku viery uviedla, že cirkev nemôže žehnať zväzky homosexuálov, pretože "Boh nemôže žehnať hriech".

František v novom liste zopakoval, že manželstvo je zväzok medzi mužom a ženou. Ale v odpovedi na otázku kardinálov o homosexuálnych zväzkoch a požehnaniach povedal, že "pastoračná láska" si vyžaduje trpezlivosť a pochopenie. Kňazi sa nemôžu stať sudcami, "ktorí len popierajú, odmietajú a vylučujú". "Z tohto dôvodu musí pastoračná obozretnosť primerane rozlíšiť, či existujú formy požehnania, ktoré požaduje jedna alebo viacero osôb, ktoré neprenášajú mylnú predstavu o manželstve," napísal. 

List zverejnili piati z najhlasnejších Františkových kritikov

Piati kardináli svoj list zverejnili dva dni pred začiatkom trojtýždňovej synody vo Vatikáne. Walter Brandmüller z Nemecka, Raymond Burke zo Spojených štátov, Juan Sandoval z Mexika, Robert Sarah z Guiney a Joseph Zen z Hongkongu patria medzi najhlasnejších Františkových kritikov. 

Kardináli jeho odpoveď nezverejnili a zjavne ju považovali za natoľko neuspokojivú, že preformulovali svojich päť otázok, znova mu ich predložili a požiadali, aby jednoducho odpovedal áno alebo nie. Keď to neurobil, kardináli sa rozhodli otázky zverejniť a vydať "upozornenie" veriacim. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy