Oblačno
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
583. deň na Ukrajine: Ukrajina si zaslúži byť členskou krajinou NATO, tvrdí Zelenskyj
Zdielať na

583. deň na Ukrajine: Ukrajina si zaslúži byť členskou krajinou NATO, tvrdí Zelenskyj

KYJEV / Po návšteve generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga v Kyjeve opäť vyzval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok na členstvo svojej krajiny v Severoatlantickej aliancii. Ukrajina bola vo štvrtok zvolená do Rady guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu spolu s ďalšími desiatimi štátmi. Rusko vyhlásilo, že v noci na piatok zničilo nad západoruskými oblasťami jedenásť ukrajinských dronov. Šéf Kremľa Vladimir Putin poveril bývalého náčelníka štábu žoldnierskej Vagnerovej skupiny, plukovníka vo výslužbe Andreja Troševa, aby dozeral na prípravu dobrovoľníckych bojových jednotiek. Šéf Kremľa Vladimir Putin poveril bývalého náčelníka štábu žoldnierskej Vagnerovej skupiny, plukovníka vo výslužbe Andreja Troševa, aby dozeral na prípravu dobrovoľníckych bojových jednotiek. V Rusku sa od 1. októbra začína každoročný jesenný odvod do armády.

Zelenskyj: Ukrajina si zaslúži byť členskou krajinou NATO

Po návšteve generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga v Kyjeve opäť vyzval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok na členstvo svojej krajiny v Severoatlantickej aliancii. "Ukrajina si zaslúži, aby sa stala členom NATO - a stane sa ním," uviedol Zelenskyj v pravidelnom večernom videopríhovore. "Pracujeme na tom, aby sme v súvislosti s členstvom v NATO dosiahli praktické pokroky," dodal.

Stoltenberg zavítal na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny už druhýkrát od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy vo februári 2022. Zelenskyj počas svojho stretnutia s generálnym tajomníkom NATO zdôraznil, že prijatie Ukrajiny do Aliancie je len otázkou času.

Ukrajina sa stala členom Rady guvernérov MAAE

Ukrajina bola vo štvrtok zvolená do Rady guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu spolu s ďalšími desiatimi štátmi, uvádza sa vo vyhlásení MAAE citovanom britskou stanicou BBC. Rada je jedným z dvoch riadiacich orgánov MAAE. Zaoberá sa finančnými záležitosťami, bezpečnostnými normami a vymenúva generálneho riaditeľa MAAE.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa následne vo svojom videopríhovore poďakoval štátom, ktoré podporili žiadosť Ukrajiny o členstvo v Rady guvernérov MAAE. Uviedol, že zvolenie Ukrajiny podčiarkuje jej rolu na medzinárodnej scéne, ale poskytuje jej aj reálne príležitosti ovplyvňovať prijímanie rozhodnutí, ktoré sú záväzné pre všetkých členov MAAE a celé medzinárodné spoločenstvo.

Rusko hlási zostrelenie 11 ukrajinských dronov, jeden zničil elektrickú rozvodňu

Rusko vyhlásilo, že v noci na piatok zničilo nad západoruskými oblasťami jedenásť ukrajinských dronov. Jednému z nich sa podarilo zhodiť výbušniny na elektrickú rozvodňu, čo viedlo k prerušeniu dodávok elektriny. Ruské ministerstvo obrany v aplikácii Telegram spresnilo, že 10 týchto bezpilotných lietadiel bolo zničených nad Kurskou a jeden nad Kalužskou oblasťou.

Gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt uviedol, že tento región sa počas noci stal terčom masívneho útoku ukrajinských dronov. Jeden z nich zhodil dve výbušniny na elektrickú stanicu v obci Belaja, ktorá leží len necelých 25 kilometrov od hraníc s Ukrajinou.

Na prípravu dobrovoľníkov na Ukrajine bude dozerať Prigožinov pobočník Trošev

Šéf Kremľa Vladimir Putin poveril bývalého náčelníka štábu žoldnierskej Vagnerovej skupiny, plukovníka vo výslužbe Andreja Troševa, aby dozeral na prípravu dobrovoľníckych bojových jednotiek na Ukrajine. Podľa agentúry AFP to Putin vyhlásil vo štvrtok v Kremli na stretnutí s Troševom a námestníkom ruského ministra obrany Junus-Bekom Jevkurovom.

Svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že Trošev v jednotke tohto typu bojoval viac ako rok a teda má dostatok potrebných skúseností. "Viete, čo to je, ako sa to robí, viete o problémoch, ktoré je potrebné vyriešiť vopred, aby sa bojové úlohy plnili čo najlepšie a najúspešnejšie," argumentoval Putin.

Výročie anektovania štyroch oblastí Ukrajiny oslávia v Rusku koncertom

Šéf Kremľa Vladimir Putin podpísal výnos, ktorým sa 30. september - deň, keď došlo k anektovaniu štyroch oblastí na východe a juhu Ukrajiny, - stáva pamätným dňom a v kalendári bude zapísaný ako Deň znovuzjednotenia. Príslušný výnos bol zverejnený na právnom a informačnom portáli ruskej vlády. Spomínané regióny Putin vyhlásil za nové ruské územie a vlani po referendách, ktoré podľa medzinárodného práva neboli uznané za platné.

Pri príležitosti prvého výročia pripojenia Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, ako aj Záporožskej a Chersonskej oblasti, ktoré väčšina medzinárodného spoločenstva neuznáva ako legitímne, sa v piatok na Červenom námestí v centre Moskvy uskutoční slávnostný koncert nazvaný Jedna krajina, jedna rodina, jedno Rusko.

Rusko začína s jesenným odvodom brancov, na Ukrajine nasadení nebudú

V Rusku sa od 1. októbra začína každoročný jesenný odvod do armády. Generálny štáb ruskej armády však budúcich odvedencov ubezpečil, že nebudú nasadení vo vojne na Ukrajine. Kontradmirál Vladimir Zemľanskij, ktorý má v generálnom štábe ruskej armády na starosti odvody, uviedol, že branci absolvujú 12-mesačnú základnú vojenskú službu, do vojnovej zóny však poslaní nebudú.

Na Ukrajine je podľa neho k dispozícii dostatok dobrovoľníkov, ktorí vykonávajú vojenskú službu a "plnia príslušné úlohy". V Rusku sa odvod do armády koná dvakrát do roka. Generálny štáb uvádza, že muži by sa po absolvovaní vojenskej služby mali vrátiť domov. Takisto sa však môžu hlásiť do bojových operácii na Ukrajine, kde potom pôsobia na základe kontraktu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy