Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Menej hovoriť a viac konať. Takýmto heslom sa riadilo tohtoročné valné zhromaždenie OSN V New Yorku
Zdielať na

Menej hovoriť a viac konať. Takýmto heslom sa riadilo tohtoročné valné zhromaždenie OSN V New Yorku

NEW YORK / Menej hovoriť a viac konať. Takýmto heslom sa riadilo tohtoročné valné zhromaždenie OSN V New Yorku. Hlavy štátov prioritne diskutovali o vojne na Ukrajine a ďalších témach, ktoré ovplyvňujú životy na celom svete. Slovensko a Česká republika si zároveň pripomenuli 30. výročie vstupu našich krajín do OSN. Pre našu hlavu štátu to bola zároveň rozlúčka.

"To sú ľudia, ktorí urobili v diplomacií skvelú prácu, reprezentujúc hodnoty presahujúce región Európy, ktoré si ctíme aj my v USA. Verím, že Česi a Slováci sú si vedomí toho, aké majú šťastie, že majú takých prezidentov," uviedol americký historik a spisovateľ Timothy Snyder. Toto sú slová známeho amerického historika a akademika Timothyho Snydera po tom, ako sa stretol so slovenskou prezidentkou a českým prezidentom.

​Dôvodom stretnutia bolo 30. výročie vstupu našich krajín do organizácie OSN. "30 rokov je dlhá doba odkedy sa naše cesty rozišli, ale nie je dôvod oslavovať rozchod, ale je dôvod oslavovať priateľstvo, vzťahy a spoluprácu," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. "Keď opustíme domov a pozeráme sa na nás trochu z diaľky, tak môžeme povedať, že sme úspešné krajiny. Nemáme sa za čo hanbiť a mohli by sme byť niekedy objektívnejší v sebahodnotení," doplnil český prezident Petr Pavel.

​Slovensko a Česko sa stalo členmi OSN 19. januára v roku 1993 a vzniklo na konci prvej svetovej vojny. Organizácia sa v tej dobe mala snažiť o celosvetový mier. Rokmi postupne pribudli aj ďalšie témy. Tými hlavnými sú v súčasnosti zastavenie invázie na Ukrajine, zníženie počtu chudobných, lepšie vzdelanie, potravinová kríza, rovnosť žien či globálne otepľovanie. "Tak isto téma nových technológií, ktoré atakujú ľudské práva a ohrozujú demokraciu. Všetko sú to problémy a výzvy, ktoré sú spôsobené ľuďmi a my ako ľudia ich musíme riešiť, a to urgentne," priblížila Čaputová.

​Prezidentka zdôraznila, že čas na rozhovory, diskusie či sľuby vypršal. Prioritou valného zhromaždenia OSN musí byť obnova mieru. "Jednu vetu, ktorú som si zapamätal z prejavu Volodimíra Zelenského bolo, že zlu nemôžete dôverovať, spýtajte sa pána Prigožina," uviedol Miroslav Wlachovský, minister zahraničných vecí SR.

Pre Zuzanu Čaputovú to bola z pozície prezidentky SR posledná návšteva na valnom zhromaždení OSN. Kto ju nahradí, sa dozvieme na jar budúceho roku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy