Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Prezidentka Čaputová na Valnom zhromaždení OSN: Ide o jej posledný prejav na OSN ako hlavy štátu
Zdielať na

Prezidentka Čaputová na Valnom zhromaždení OSN: Ide o jej posledný prejav na OSN ako hlavy štátu

NEW YORK / Pozornosť sveta je zacielená na New York. Koná sa tam v poradí už 78. zasadnutie Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov. Okrem iného rezonovala aj osobná návšteva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a derniéra slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej na tejto významnej udalosti.

"Zlu sa nedá veriť. Opýtajte sa Prigožina, či sa dá veriť Putinovým sľubom," uviedol prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.

Týmito slovami zaujal na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Najpálčivejšou témou zasadnutia boli vojny, vrátane tej na Ukrajine. Na každom kroku sa skloňovalo slovo mier. Politické špičky spolu so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou sa zhodli v tom, že geopolitické napätie vo svete eskaluje. 

Generálny tajomník OSN opäť dvíha varovný prst v súvislosti s klimatickou krízou, no verí v pozitívny koniec. Vyzýva totiž všetky krajiny, aby sa konečne spojili. "Náš svet sa stáva neistým. Geopolitické napätie rastie. Globálne výzvy pribúdajú. Zdá sa, že nie sme schopní spojiť sa. Čelíme množstvu existenčných hrozieb - od klimatickej krízy až po prevratné technológie," povedal Antonio Guterres, generálny tajomník OSN. Podľa slovenskej prezidentky sa čas na záchranu planéty kráti. Odstrašujúcim príkladom je aj tohtoročné leto.

Prezidentka sa okrem iného vyjadrila aj k tomu, ako reagujú zahraniční politici na jej odchod z funkcie. "Veľmi milo, veľmi ľudsky. Som za to vďačná. Prejavujú záujem, pýtajú sa. Hovoria silné slová uznania, ja si to veľmi vážim," uviedla prezidentka.

Prejavy prezidentky Zuzany Čaputovej

Vlani zahynulo v konfliktoch najviac ľudí od roku 1994

Minulý rok bolo vo svete zaznamenaných najviac úmrtí súvisiacich s konfliktmi od roku 1994. Výrazne k tomu prispela ruská invázia na Ukrajinu, ktorá prebieha už viac než 570 dní. Vo všeobecnej rozprave 78. zasadnutia Valného zhromaždenia (VZ) OSN v New Yorku to v stredu vyhlásila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Valné zhromaždenie vyzvala, aby sa sústredilo na primárny účel OSN, ktorým je obnova mieru.

Ako pokračovala, Rusko bombarduje ukrajinskú infraštruktúru a prístavy, odkiaľ by sa malo vyvážať obilie núdznym vo svete. Moskvu vyzvala, aby opätovne umožnila bezpečnú plavbu lodiam s ukrajinským obilím cez Čierne more. "V rámci Valného zhromaždenia a Bezpečnostnej rady OSN nemôžeme tvrdiť, že sme za mier alebo globálnu potravinovú bezpečnosť, a zároveň zatvárať oči pred tými, ktorí ju podkopávajú," apelovala. Od Ruska ako stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN očakáva jasné kroky vedúce k mieru na Ukrajine. Prezidentka SR v prejave tiež upozornila, že súčasné tempo znižovania emisií skleníkových plynov a opatrení na ich zmiernenie nezabráni nárastu globálnej teploty o 1,5 stupňa Celzia do roku 2100. Celosvetovo emisie totiž stále prekračujú ciele z parížskej dohody.

Ako zdôraznila, globálne emisie musia dosiahnuť svoj vrchol a začať klesať ešte pred rokom 2030. Vyzvala preto na okamžité kroky, ktoré sa podľa nej musia stať "naším spoločným a globálnym záväzkom". "Uskutočniteľné, efektívne a nízkonákladové možnosti na zmiernenie a tlmenie dôsledkov klimatickej zmeny už existujú. Môžu urýchliť našu zelenú tranzíciu," skonštatovala prezidentka. Účastníkov rozpravy informovala, že Slovensko v tomto smere už podniká konkrétne kroky - 85 percent elektriny vyrába s nulovými emisiami a v nasledujúcich siedmich rokoch použije päť percent HDP na dekarbonizáciu ekonomiky a zvýšenie využívania obnoviteľných zdrojov. Do roku 2030 zníži emisie oproti roku 1990 o 55 percent.

V ďalšej časti prejavu upriamila pozornosť na sociálne médiá, umelú inteligenciu a ďalšie vznikajúce technológie, ktoré podľa nej môžu zosilniť všetky súčasné krízy, preto vyzvala na ich bezodkladnú demokratickú reguláciu. "Technologický pokrok niekedy napreduje rýchlejšie ako vývoj ľudského myslenia a emócií. Rýchly rast platforiem sociálnych médií a s tým súvisiaca záplava dezinformácií a nenávistných prejavov je toho dôkazom," vysvetlila s tým, že dezinformácie podkopávajú dosiahnutie konsenzu a spoločnej vízie.

TASR

Globálne emisie musia začať klesať pred rokom 2030

Súčasné tempo znižovania emisií skleníkových plynov a opatrení na ich zmiernenie nezabráni nárastu globálnej teploty o 1,5 stupňa Celzia do roku 2100. Celosvetovo emisie stále prekračujú ciele z parížskej dohody. Vo svojom prejave na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku na to v stredu upozornila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zdôraznila, že globálne emisie musia dosiahnuť svoj vrchol a začať klesať ešte pred rokom 2030. "Potrebujeme sa zobudiť. Nebojujeme so žiadnou vonkajšou hrozbou. Toto nie je meteorit smerujúci k Zemi. Ide o existenčnú krízu, ktorú sme vytvorili my sami – a my sami ju aj musíme vyriešiť," uviedla na zhromaždení.

Čaputová vyzvala na demokratickú reguláciu nových technológií

Sociálne médiá, umelá inteligencia a ďalšie vznikajúce technológie môžu zosilniť všetky súčasné krízy, preto je potrebné ich začať čo najskôr demokraticky regulovať. V prejave na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku to v stredu vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy