Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Pojednávanie s exprezidentom Kiskom pokračuje. Tvrdí, že ide o politický proces
Zdielať na

Pojednávanie s exprezidentom Kiskom pokračuje. Tvrdí, že ide o politický proces

POPRAD / Na Okresnom súde v Poprade v stredu 20. septembra pokračovalo súdne pojednávanie s bývalým slovenským prezidentom Andrejom Kiskom v kauze jeho firmy KTAG. Bývalý prezident ešte predtým pre médiá uviedol, že ide o politický proces, a vinu poprel. Spolu s ním sa pred súd postavil aj konateľ firmy Eduard Kučkovský.

Súd vyhlásil dokazovanie v kauze s bývalým prezidentom Andrejom Kiskom za skončené. Hlavné pojednávanie bolo odročené na 11. októbra, keď majú odznieť záverečné reči. "Súd po vykonaní dokazovania výsluchom svedka a prečítaní listinných dôkazov na dnešnom hlavnom pojednávaní vyhlásil dokazovanie za skončené," povedala Petrufová.

​V Poprade prebiehalo už 4. pojednávanie s bývalým slovenským prezidentom Andrejom Kiskom. Spolu s konateľom firmy KTAG Eduardom Kučkovským čelí obžalobe z pokračovacieho zločinu daňového podvodu. Na súde v stredu vypočúvajú vtedajšiu účtovníčku KTAG. Aj napriek tomu, že sa po poslednom pojednávaní avizovalo, že rozhodnutie padne už v septembri, nestalo sa tak.

​Ani v stredu exprezident Andrej Kiska na súd neprišiel. K prípadu sa vyjadril v utorok v relácii TV JOJ Analýzy na hrane"Prokurátor, tak ako vymenil dvoch vyšetrovateľov, ktorí odmietli vzniesť obžalobu, ako ovplyvňoval vyšetrovateľov a robil na nich nátlak, aby obvinenie vzniesli. Keď to odmietli, tak ich potom vymenil. Je to cele vykonštruované a ja si myslím, že sudkyňa to jasne vidí. Som presvedčený, že ten oslobodzujúci rozsudok zaznie v plnom rozsahu," uviedol Kiska. Zároveň uviedol, že nemá pochybnosti o tom, že súdny proces je vo vzťahu k nemu vedený korektne.

​Kauza súvisí so zaúčtovaním nákladov spojených s propagáciou Kisku pred prezidentskými voľbami v roku 2014. Obaja obžalovaní vinu popreli a cítia sa nevinní. Exprezident vidí za kauzou pomstu expremiéra a predsedu Smeru-SD Roberta Fica. Bývalý prezident tiež argumentoval tým, že obvinenie voči nemu vzniesol až tretí vyšetrovateľ po tom, ako dvaja nevideli spáchanie trestného činu. Fico v minulosti reagoval, že platí prezumpcia neviny a rozhodnúť majú súdy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy