Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
576. deň na Ukrajine: Centrum ruskej flotily v Sevastopole sa stalo terčom útoku ukrajinskej armády
Zdielať na

576. deň na Ukrajine: Centrum ruskej flotily v Sevastopole sa stalo terčom útoku ukrajinskej armády

KYJEV / Prvé americké tanky typu M1 Abrams dorazia na Ukrajinu v priebehu budúceho týždňa. Najnovší balík vojenskej pomoci od USA pre Kyjev zahŕňa rakety protivzdušnej obrany, muníciu pre presné raketomety. Po návšteve USA pricestoval v noci piatok V. Zelenskyj na neohlásenú návštevu Kanady. Trinásť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom útoku na meste Kurachove západne od východoukrajinského mesta Doneck. Ukrajinský raketový útok zasiahol budovu námorného veliteľstva ruskej Čiernomorskej flotily na polostrove Kryme. Ukrajina sa v piatok prihlásila k zodpovednosti za útok na budovu velenia Čiernomorskej flotily na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove.

Biden: Prvé tanky typu Abrams budú Ukrajine dodané "na budúci týždeň"

Prvé americké tanky typu M1 Abrams dorazia na Ukrajinu v priebehu budúceho týždňa, oznámil vo štvrtok americký prezident Joe Biden. Tanky posilnia ukrajinské jednotky v ich boji proti ruským silám v pomaly postupujúcej protiofenzíve Kyjeva. "Na budúci týždeň budú prvé americké tanky Abrams dodané Ukrajine," vyhlásil Biden v Bielom dome po boku s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Zelenskyj je na svojej druhej návšteve Washigntonu on začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine vo februári 2022. Biden zároveň uviedol, že "neexistuje alternatíva" pre Kongres ohľadne podpory novej vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Vyjadrenia prezidenta USA prišli po tom, čo republikáni pohrozili zablokovaním nového balíka pomoci Kyjevu. "Počítam s dobrým úsudkom Kogresu Spojených štátov. Tu neexistuje alternatíva," odpovedal Biden na otázli reportérov, či Kongres financovanie podporí.

Zelenskyj, ktorý už vo Washingtone navštívil Kongres i Pentagón, predtým v Bidenovej Oválnej pracovni vyhlásil, že ukrajinský ľud "veľmi oceňuje pomoc Spojených štátov v boji proti ruskému teroru".

USA: Biden oznámil nový balík pomoci Ukrajine v hodnote 325 miliónov dolárov

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok uviedol, že "schválil ďalšiu tranžu bezpečnostnej pomoci pre Ukrajinu", ktorú Pentagón ohodnotil na 325 miliónov dolárov. Najnovší balík vojenskej pomoci pre Kyjev zahŕňa rakety protivzdušnej obrany, muníciu pre presné raketomety HIMARS, protitankové zbrane a delostrelecké náboje. Neobsahuje však taktické balistické strely dlhého doletu ATACMS, o ktoré Kyjev dlhodobo žiada.

Biden nový balík pomoci ohlásil v čase návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vo Washingtone. Zelenskyj sa Bidenovi v Bielom dome predtým poďakoval za pomoc zo strany USA pri boji Kyjeva proti "ruskému teroru". Najnovší balík obsahuje tiež kazetovú muníciu kalibru 155 milimetrov, ktorej dodanie Ukrajine Washington prvýkrát schválil v júli tohto roka napriek obavám z ohrozenia civilistov.

Ottawa: Zelenskyj pricestoval na neohlásenú návštevu Kanady

Po návšteve Spojených štátov pricestoval v noci piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na neohlásenú návštevu Kanady. Kanadská vláda vo štvrtok večer miestneho času uviedla, že Zelenského prijme v hlavnom meste Ottawa kanadský premiér Justin Trudeau. Ukrajinský prezident tiež v piatok s prejavom vystúpi aj v tamojšom parlamente. 

Zelenskyj do Kanady pricestoval zo Spojených štátov, kde sa stretol s predstaviteľmi Kongresu i americkým prezidentom Joeom Bidenom. Ide o prvú návštevu Zelenského v Kanade o začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022, pripomína AFP. Predtým v kanadskom parlamente vystúpil virtuálne.

Ukrajina: Pri ruskom ostreľovaní Doneckej oblasti utrpelo zranenia 13 ľudí

Trinásť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom útoku na meste Kurachove západne od východoukrajinského mesta Doneck. V noci na piatok to uviedol miestny predstaviteľ. Kurachove zasiahli dva útoky, ktoré spôsobili požiar, povedal šéf administratívy mesta Roman Padun pre ukrajinskú verejnoprávnu televíziu Suspiľne.

Nespresnil však, aké zbrane ruská armáda pri útoku použila. Fotografie na sociálnych sieťach ukazovali niekoľko horiacich budov. Agentúra Reuters pripomenula, že správy z bojiska nedokáže nezávisle overiť. Kurachove leží západne od obce Marjinka, ktorá leží neďaleko frontovej línie a stále ju ovláda Ukrajina, hoci už niekoľko mesiacov čelí ruským útokom.

Razvožajev: Pri ukrajinskom útoku bolo zasiahnuté námorné veliteľstvo na Kryme

Ukrajinský raketový útok zasiahol budovu námorného veliteľstva ruskej Čiernomorskej flotily na polostrove Kryme, oznámil v piatok Ruskom dosadený gubernátor prístavného mesta Sevastopoľ Michail Razvožajev. "Veliteľstvo flotily bolo zasiahnuté pri raketovom útoku nepriateľa," napísal Razvožajev na sociálnej sieti Telegram s tým, že úlomky rakety dopadli vedľa divadla.

Zároveň varoval, že hrozí aj ďalší raketový útok a obyvateľov Sevastopoľa vyzval, aby sa vyhli centru mesta, kde sa budova veliteľstva nachádza. Na miesto už podľa neho vyrazili záchranné zložky a stále sa upresňujú informácie o prípadných obetiach. "Hasiči podnikajú opatrenia na čo najskoršiu elimináciu požiaru," uviedol gubernátor.

Kyjev sa prihlásil k útoku na štáb Čiernomorskej flotily v Sevastopole

Ukrajina sa v piatok prihlásila k zodpovednosti za útok na budovu velenia Čiernomorskej flotily na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove, pričom ho označila za úspešný. 

Tlačový odbor ukrajinskej armády v statuse na komunikačnej platforme Telegram spresnil, že ukrajinské jednotky spustili svoj "úspešný útok" na štáb Čiernomorskej flotily v dočasne okupovanom Sevastopole v piatok okolo 12.00 h miestneho času. Ruské ministerstvo obrany predtým oznámilo, že systémy protivzdušnej obrany zostrelili nad anektovaným Sevastopolom päť rakiet.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy