Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
567. deň na Ukrajine: Ukrajina útočila na lodenicu na Kryme, boli aj ranení
Zdielať na

567. deň na Ukrajine: Ukrajina útočila na lodenicu na Kryme, boli aj ranení

Zdroj: TASR

KYJEV / Prístavom Sevastopol na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý anektovalo Rusko, otriaslo v noci na stredu 13. septembra niekoľko mohutných výbuchov. Ruské drony poškodili ukrajinský prístav Izmajil na rieke Dunaj, spôsobili požiar a zranenia civilistov, oznámil v stredu gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper. Putin sa stretol s vodcom KĽDR, rokovali o zbraniach.

Ukrajinci zasiahli na Kryme lodenicu, uviedli ruské úrady, na mieste boli ranení

Prístavom Sevastopol na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý anektovalo Rusko, otriaslo v noci na stredu 13. septembra niekoľko mohutných výbuchov, informovala agentúra Unian. Ukrajinci v meste zasiahli lodenicu, kde vypukol požiar a najmenej 24 ľudí utrpelo zranenia, uviedol šéf správy mesta Michail Razvožajev. Útok, ktorý poškodil dve lode ruského námorníctva, mali na svedomí ukrajinské strely s plochou dráhou letu a námorné drony, uviedlo podľa agentúry RIA Novosti vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany.  Rusi uzavreli Krymský most, ktorý spája polostrov s Ruskom, napísala agentúra Unian. "Ozbrojené sily Ukrajiny v noci zaútočili na dok Ordžonikidze v Sevastopole desiatimi strelami s plochou dráhou letu a tromi diaľkovo riadenými námornými dronmi na lode Čiernomorské flotily," citovali ruské médiá vyhlásenie ruského ministerstva obrany. Ruské hliadkové plavidlá podľa neho zničili všetky tri drony, zatiaľ čo ruská protiletecká obrana zostrelila sedem z desiatich striel. Zvyšné strely poškodili dve plavidlá, ktoré boli v dokoch kvôli opravám.

​Skupiny ruských dronov útočili na prístav Izmajil na Dunaji

Ruské drony poškodili ukrajinský prístav Izmajil na rieke Dunaj, spôsobili požiar a zranenia civilistov, oznámil v stredu gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper. Rusko po odstúpení od obilnej dohody, ktorá umožňovala vývoz ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov do ďalších častí sveta, vystupňovalo útoky na južné oblasti Ukrajiny - Odeskú a Mykolajivskú. Práve tam sa nachádzajú prístavy a infraštruktúra, ktoré sú dôležité pre vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov.Rusko "zasa útočilo na juh Odeskej oblasti," napísal gubernátor Kiper na platforme Telegram. "Niekoľko skupín dronov bolo pri útokoch zacielených na Izmajilský okres," spresnil. "Zaznamenané boli škody na prístave a na ďalšej civilnej infraštruktúre... záchranári hasia požiar," dodal gubernátor. Podľa neho utrpelo zranenia šesť civilistov a previezli ich do nemocnice. Z nich traja sú vo vážnom stave a traja ďalší v "menej vážnom" stave. Kiper už skôr vyzval ľudí v okrese Izmajil, aby sa zdržiavali na bezpečnom mieste, až kým sa neskočia letecké poplachy. Izmajil sa nachádza na hranici s Rumunskom, členským štátom Severoatlantickej aliancie (NATO). Tento prístav sa stal hlavnou vývoznou trasou pre ukrajinské produkty, keď Rusko v júli odstúpilo od obilnej dohody, sprostredkovanej Organizáciou Spojených národov (OSN) a Tureckom. 

Putin pricestoval na ruský Kozmodróm Vostočnyj, stretol sa s Kimom

​Budúcnosť Ukrajiny, Moldavska aj západného Balkánu je v EÚ, povedala šéfka Európskej komisie

Zmienila sa aj o možných zmenách únijných zmlúv, čo by však rozšírenie nemalo brzdiť. "Tento parlament to povedal nahlas: Budúcnosť Ukrajiny je v našej únii. Budúcnosť západného Balkánu je v našej únii. Budúcnosť Moldavska je v našej únii. A viem, aká dôležitá je únijná perspektíva pre množstvo ľudí v Gruzínsku," vyhlásila von der Leyenová. Môže to podľa nej znamenať potrebu upraviť zmluvy únie, "ale nemôžeme a nemali by sme čakať na zmeny zmlúv a medzitým nenapredovať s rozšírením".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy