Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Deň, ktorý zmenil históriu. V Spojených štátoch amerických si dnes pripomínali 22. výročie útokov
Zdielať na

Deň, ktorý zmenil históriu. V Spojených štátoch amerických si dnes pripomínali 22. výročie útokov

Zdroj: ISIFA

USA / Američania naprieč Spojenými štátmi si dnes pripomínali výročie teroristických útokov 11. septembra. Pietne akcie sa konali aj v odľahlej Aljaške, kde dnes popoludní miestneho času na ceremónii na vojenskej základni vystúpil aj prezident Joe Biden. Stredobodom tradičnej piety je miesto zvané Ground Zero v New Yorku, kde pred 22 rokmi dve civilné lietadlá unesené islamskými radikálmi narazili do mrakodrapov Svetového obchodného strediska (WTC).

Ďalšie lietadlo o niekoľko desiatok minút neskôr narazilo do budovy Pentagonu a štvrté sa zrútilo do polí v Pensylvánii, hoci jeho cieľom mal pravdepodobne byť Biely dom alebo Kapitol. Američania o udalostiach, ktoré si vyžiadali takmer 3000 ľudských životov, dnes hovoria ako o "dni, ktorý zmenil históriu".

"V ten deň sme boli jednou krajinou, jedným národom, jedným ľuďom, práve tak, ako by to malo byť. Taký som mal pocit. Že sme sa všetci spojili a každý robil, čo mohol a robil to tam, kde mohol," povedal agentúre Reuters Eddie Ferguson, šéf záchranného útvaru hasičov vo virginskom okrese Goochland County.

Miesto je od Pentagonu vzdialené asi 160 kilometrov a od New Yorku ešte trikrát toľko, ale s 11. septembrom ho spája miestny pamätník vyrobený s oceľou z jedného zo zrútených mrakodrapov WTC. Miestni každý rok v septembri organizujú hneď dve pripomienkové akcie - jednu rannú venovanú príslušníkom záchranných zložiek, ktorí vtedy zasahovali, a jednu večernú venovanú obetiam teroristických útokov.

V iných mestách naprieč USA dnes znejú zvony, ľudia držia chvíle ticha, zapaľujú sviečky alebo vztyčujú vlajky. "Sme len malinká komunita. Ale je pre nás dôležité si tieto udalosti pripomínať. Nielen 11. septembra, ale aj všetky ostatné, ktoré nás robia slobodnými," povedal Joe Maurath, starosta asi štvortisícového Fentonu v Missouri na predmestí St. Louis. S novinármi hovoril pred pamätnou doskou Jessicy Sachsovej, jednej z obetí 11. septembra, ktorá odtiaľ pochádzala.

Na newyorskom Ground Zero dospelí, deti aj politickí predstavitelia dnes pri niekoľko hodín trvajúcej spomienkovej ceremónii čítali mená zosnulých. Medzi prítomnými bola napríklad aj viceprezidentka Kamala Harrisová. Prezident Biden po návrate z návštevy Ázie vystúpil pri ceremónii na Aljaške a prvá dáma Jill Bidenová položila kvety pri pamätníku budovy ministerstva obrany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy