Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
549. deň na Ukrajine: Dron zasiahol ruskú základňu na Kryme, tvrdí Ukrajina
Zdielať na

549. deň na Ukrajine: Dron zasiahol ruskú základňu na Kryme, tvrdí Ukrajina

KYJEV / Protivzdušná obrana pri Moskve v noci na sobotu 16. augusta zničila dron. Oznámil to starosta Sobjanin. Pád jeho trosiek nikoho nezranil a nespôsobil ani škody. Pre incident uzavreli vzdušný priestor nad troma moskovskými letiskami. Podľa informácií ukrajinskej vojenskej rozviedky sa pri piatkovom dronovom útoku podarilo zasiahnuť ruskú vojenskú základňu na Rusmi anektovanom Kryme. Miestni obyvatelia hovorili o výbuchoch i obetiach. Moskva už skôr uviedla, že všetkých 42 bezpilotných lietadiel v oblasti Krymu zostrelila. Ukrajinské médiá tiež informovali o explóziách v Melitopole a Mariupole na juhu krajiny.

Rusko tvrdí, že jeho protivzdušná obrana zostrelila dva ukrajinské drony

Ruské úrady v sobotu uviedli, že protivzdušná obrana zničila dve ukrajinské bezpilotné lietadlá. Jedno sa približovalo k Moskve a ďalšie zostrelila v blízkosti hraníc s Ukrajinou. "Dnes v noci jednotky protivzdušnej obrany zničili bezpilotné lietadlo pri približovaní sa k Moskve v okrese Istrinskij," napísal na sociálnej sieti Telegram primátor hlavného mesta Sergej Sobjanin. "Predbežne neboli žiadne obete ani škody. Na mieste pracujú záchranné zložky," dodal.

Moskva bola v počiatočných fázach konfliktu terčom útokov iba zriedka. Spolu s ďalšími ruskými regiónmi sa v posledných dňoch stala terčom útokov ukrajinských bezpilotných lietadiel. Kyjev prisľúbil, že konflikt "vráti" Rusku. Ministerstvo obrany uviedlo, že druhé bezpilotné lietadlo bolo v sobotu skoro ráno zničené v okrese Šebekino v Belgorodskeom regióne blízko hraníc. "Pokusu kyjevského režimu o vykonanie teroristického útoku bezpilotným lietadlom proti miestam na ruskom území bolo zabránené," zverejnilo ministerstvo na Telegrame. Úrady informovali, že kyjevské sily zabili v stredu v Belgorode troch civilistov. V ten istý deň dron narazil do mrakodrapu v moskovskej obchodnej štvrti a podľa úradov tam rozbil sklá bez obetí. Bola to už šiesta noc po sebe, čo bola oblasť Moskvy terčom útokov dronov. V piatok ministerstvo uviedlo, že nad Krymom, ktorý Moskva nezákonne anektovala po okupácii v roku 2014, zostrelili 42 bezpilotných lietadiel.

Pri ostreľovaní neďaleko Kupianska zahynuli dvaja ľudia

Dvaja ľudia zahynuli a jedna osoba utrpela zranenia pri ruskom ostreľovaní obce pri meste Kupiansk v Charkovskej oblasti, oznámil v sobotu tamojší gubernátor Oleh Synehubov. "Podľa predbežných informácií od zdravotníckeho personálu zahynuli v obci Podoly v dôsledku ostreľovania dvaja ľudia, jeden ďalší bol ranený. Nepriateľ zasiahol civilný cieľ - kaviareň, v ktorej miestni obyvatelia trávili deň," uviedol Synehubov na sociálnej sieti.
Úrady v Kupiansku ležiacom asi šesť kilometrov od frontovej línie, vyzvali začiatkom augusta zraniteľných obyvateľov žijúcich v meste a jeho okolí, aby sa evakuovali vzhľadom na stupňujúce sa ruské útoky. Ruská armáda pritom nedávno uviedla, že sa jej darí postupovať v tejto oblasti, ktorú vlani dobyli späť Ukrajinci a teraz v nej prichádza k novým útokom. Podľa ukrajinských úradov si v inej obci neďaleko Kupianska jednu obeť vyžiadalo ruské ostreľovanie aj vo štvrtok. Kyjev spustil v júni svoju dlho očakávanú protiofenzívu, no uznal, že vedie tvrdé boje a má ťažkosti prebojovať sa cez silne opevnené ruské pozície.

Ukrajina zasiahla pri dronovom útoku ruskú vojenskú základňu na Kryme

Ukrajina zasiahla v piatok pri dronovom útoku ruskú vojenskú základňu ležiacu hlboko na území Ruskom anektovaného Krymského polostrova, oznámila Ukrajinská vojenská rozviedka (HUR). V piatok ráno Rusko hlásilo jeden z najväčších koordinovaných ukrajinských vzdušných útokov na územie kontrolované ruskými vojskami. Uviedlo však, že vzdušnej obrane sa podarilo zostreliť všetkých 42 dronov útočiacich na Krym predtým, než zasiahli svoje ciele. HUR však uviedla, že pri útoku sa Ukrajincom podarilo zasiahnuť základňu ruského vojenského oddielu v Perevaľne - v mestečku vzdialenom vyše 200 kilometrov od územia kontrolovaného ukrajinskými silami.

Obyvatelia Perevaľne taktiež na sociálnej sieti Telegram uvádzali, že počuli z vojenskej základne výbuchy, pričom boli hlásené i obete. "Ľudia nielen na ukrajinskej pevnine ale tiež na Kryme si musia pamätať a veriť, že naše víťazstvo a ich oslobodenie nie sú ďaleko," uviedol o piatkovom útoku šéf HUR Kyrylo Budanov. Reuters upozorňuje, že tvrdenia ani jednej zo strán nedokázal nezávisle overiť. Nemenovaný ukrajinský veliteľ okrem toho v sobotu pre Reuters uviedol, že ukrajinským silám sa podarilo prelomiť zložitú líniu ruskej obrany na juhu Ukrajiny, vďaka čomu budú môcť teraz ukrajinskí vojaci postupovať na juhu rýchlejšie. V stredu Ukrajina uviedla, že jej vojakom sa podarilo vstúpiť a vztýčiť vlajku v obci Robotyne v Záporožskej oblasti. "Nezastavíme sa tam. Ďalej je Berďansk a viac. Našim cieľom nie je Robotyne, je ním Azovské more," uviedol veliteľ. Dodal však, že niektoré budovy v obci však stále ovládajú Rusi.

Bezpečnostná služba zasahovala proti korupcii vo vojenskom zdravotníctve

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zadržala v sobotu štyroch predstaviteľov vojenského zdravotníctva, ktorí za úplatky pomáhali ľudom vyhnúť sa vojenskej službe. SBU tak pokračuje vo svojich zásahoch namierených proti korupcii. Na Ukrajine je totiž korupcia rozšírená naprieč generáciami, no boj s ňou je jedným z hlavných cieľov ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. "Bezpečnostná služba pokračuje vo vykoreňovaní rozsiahlej korupcie vo vojenských výboroch a vojenských zdravotníckych komisiách na Ukrajine," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na oficiálnej webovej stránke SBU.
Vo vyhlásení sa ďalej píše, že boli v Kyjevskej, Odeskej a Charkovskej oblasti zadržaní štyria predstavitelia vojenského zdravotníctva, ktorí pomáhali osobám spôsobilým na vojenskú službu vyhnúť sa náboru a utiecť za hranice. "Títo predstavitelia ponúkali brancom možnosť vyhnúť sa mobilizácii na základe vymysleného dokumentu, v ktorom sa uvádzalo, že zo zdravotných dôvodov boli nespôsobilí na vojenskú službu," uvádza SBU. Vybavenie takéhoto dokumentu stálo podľa SBU približne 10.000 dolárov na osobu. Zadržaným predstaviteľom hrozí až desať rokov väzenia, ak budú uznaní za vinných, píše Sky News.

Na Ukrajine sa zrazili dva albatrosy, zahynuli traja piloti

Traja ukrajinskí piloti zahynuli pri piatkovej zrážke dvoch cvičných lietadiel L-39 Albatros československej konštrukcie v Žytomyrskej oblasti v centrálnej časti Ukrajiny. Napísali to dnes ukrajinské médiá s odvolaním sa na letectvo a úrady, ktoré začali vyšetrovanie nehody. Letectvo podľa listu Ukrajinská pravda potvrdilo, že pri zrážke zahynul aj mediálne známy pilot 40. brigády taktického letectva, ktorý pred novinármi vystupoval pod prezývkou Juice (Džus). Andrij Pilščykov bol pilotom stíhačky MiG-29, hneď na začiatku vojny sa podieľal na obrane Kyjeva.

V rozhovoroch so západnými novinármi z The Washington Post, Financial Times, CNN, Fox News, BBC News a ďalších médií sa zasadzoval o to, aby Západ poskytol Ukrajine moderné stíhačky. Prisľúbeného odovzdania amerických stíhačiek F-16 sa už nedožil. Príčiny katastrofy sa zisťujú. Teraz sa uskutočňujú prvotné úkony, ako je prehliadka miesta dopadu trosiek, výsluchy svedkov a zadanie znaleckých posudkov, uviedli vyšetrovatelia nehody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy