Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
545. deň na Ukrajine: Rusko tvrdí, že zostrelilo dva ukrajinské drony blízko Moskvy
Zdielať na

545. deň na Ukrajine: Rusko tvrdí, že zostrelilo dva ukrajinské drony blízko Moskvy

KYJEV / Rusko podľa tvrdení tamojšieho ministerstva obrany odrazilo v pondelok neskoro večer útok dvoch ukrajinských dronov. Ruské ministerstvo obrany v utorok skoro ráno uviedlo, že jedno z jeho bojových lietadiel typu Suchoj zničilo v Čiernom mori ukrajinské prieskumné plavidlo. Ukrajina počas útoku dronom zničila ruský nadzvukový bombardér typu Tu-22M. Ukrajina v pondelok zoradila trosky ruských tankov a bojových vozidiel pozdĺž centrálneho ťahu hlavného mesta Kyjev. Ukrajina v utorok oznámila, že jej vojaci vstúpili do strategicky významnej obci Robotyne na juhovýchode krajiny.

Rusko tvrdí, že odrazilo útok dvoch ukrajinských dronov na Krymský polostrov

Rusko podľa tvrdení tamojšieho ministerstva obrany odrazilo v pondelok neskoro večer útok dvoch ukrajinských dronov v blízkosti Moskvou okupovaného Krymského polostrova v Čiernom mori. Obe bezpilotné lietadlá spadli do mora približne 40 kilometrov severozápadne od Krymu, uviedlo v noci na utorok ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení zverejnenom na platforme Telegram.

DPA pripomína, že tvrdenia rezortu obrany v Moskve nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť. Ukrajina však v poslednom období v rámci svojej protiofenzívy s cieľom získať späť svoje Ruskom obsadené územia stále častejšie do operácií nasadzuje aj drony.

Rusko: Protivzdušná obrana zostrelila dva drony blízko Moskvy

Ruská protivzdušná obrana zostrelila v noci na utorok dva "útočné drony" nad oblasťou blízko hlavného mesta Moskva, oznámil tamojší starosta Sergej Sobianin. Sobianin to uviedol na platforme Telegram bez dodania podrobností o prípadných škodách či obetiach. Ruské ministerstvo obrany však informovalo o dvoch ukrajinských dronoch, ktoré mali byť zostrelené nad Moskovskou oblasťou, pričom k obetiam na životoch podľa neho nedošlo.

Ruská stíhačka údajne zničila ukrajinský prieskumný čln v Čiernom mori

Ruské ministerstvo obrany v utorok skoro ráno uviedlo, že jedno z jeho bojových lietadiel typu Suchoj zničilo v Čiernom mori ukrajinské prieskumné plavidlo.  "Posádka námorného letectva čiernomorskej flotily zničila prieskumný čln ukrajinských ozbrojených síl v oblasti ruských zariadení na produkciu plynu v Čiernom mori," uviedol ruský rezort obrany to uviedol na platforme Telegram bez uvedenia bližších podrobností. V prípade lietadla išlo o stíhačku typu SU-3O, píše agentúra DPA, ktorá dodáva, že informácie nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

Ukrajina hlási útoky dronmi a raketami na Záporožie a Kryvyj Rih

Mesto Záporožie na juhovýchode Ukrajiny bolo v noci na utorok terčom útoku dronmi. Rusko raketami zaútočilo aj na mesto Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti. V okolí mesta Záporožie bolo počuť výbuchy. Tajomník mestskej rady Anatolij Kurtev na sociálnej sieti Telegram uviedol, že explózie poškodili štyri obytné budovy. Zranených nehlásili.

Ukrajinské vzdušné sily predtým na Telegrame oznámili, že v blízkosti mesta bola spozorovaná skupina útočných dronov. Rusko počas svojej invázie na Ukrajinu používa aj drony iránskej výroby. Ruský útok raketami v meste Kryvyj Rih poškodil približne 20 menších domov. Jeden muž utrpel ľahké zranenia.

BBC: Ukrajinský dron zničil ruský nadzvukový bombardér TU-22M

Ukrajina počas útoku dronom zničila ruský nadzvukový bombardér typu Tu-22M. Fotografie zverejnené na sociálnych sieťach zachytávajú horiaci bombardér Tupolev Tu-22M na leteckej základni v Novgorodskej oblasti na západe Ruska. Moskva uviedla, že dron bol zasiahnutý streľbou z menších zbraní, podarilo sa mu však poškodiť lietadlo. Obete nehlásili.

Ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že útok sa odohral v sobotu približne o 10.00 h miestneho času. Ministerstvo uvádza, že požiar bol rýchlo uhasený. Zábery na platforme Telegram však zachytávajú rozsiahly požiar, ktorý zachvátil aj toto lietadlo. BBC fotografie považuje za dôveryhodné, preverila ich prostredníctvom svojej služby BBC Verify.

Ukrajina vystavila v centre Kyjeva zničené ruské tanky

Ukrajina v pondelok zoradila trosky ruských tankov a bojových vozidiel pozdĺž centrálneho ťahu hlavného mesta Kyjev. Ide o súčasť príprav na oslavy Dňa nezávislosti Ukrajiny, ktorý sa už po druhý raz bude konať vo vojnových podmienkach. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters. Štátnym sviatkom si Ukrajina vo štvrtok pripomenie 32 rokov postsovietskej nezávislosti od Moskvy, čo bude presne 18 mesiacov po začiatku Ruskej invázie na územie svojho suseda.

Ľudia na hlavnej ulici Chreščatyk v centre metropoly si môžu prezrieť ohorené obrnené vozidlá a ďalšiu vojenskú techniku, ktoré boli usporiadané v dlhom rade ako "vojenská prehliadka mŕtvych".

Ukrajina tvrdí, že jej vojaci vstúpili do strategicky významnej obce

Ukrajina v utorok oznámila, že jej vojaci vstúpili do strategicky významnej obci Robotyne na juhovýchode krajiny. Je tak možné, že sa jej podarilo dosiahnuť dôležitý pokrok v boji proti Rusku. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová uviedla, že ukrajinskí vojaci organizujú z Robotyne evakuáciu civilistov, no stále sú ostreľovaní ruskými silami.

"Naši vojaci v Robotyne," uviedol veliteľ ukrajinských južných síl generál Oleksandr Tarnavskyj na sociálnej sieti Telegram pod fotografiu vojaka v tanku. Robotyne leží asi desať kilometrov južne od mesta Orichiv v Záporožskej oblasti, ktoré sa nachádza na frontovej línii. Zároveň obec leží aj na ceste k mestu Tokmak. Dobytie Tokmaku by pomohlo ukrajinským snahám v postupe k Azovskému moru.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy