Jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Desivý prípad: Zdravotná sestra zavraždila sedem novorodencov
Zdielať na

Desivý prípad: Zdravotná sestra zavraždila sedem novorodencov

MANCHESTER / Britská súdna porota v piatok, 18. augusta, uznala niekdajšiu zdravotnú sestru Lucy Letby vinnou z vrážd siedmich novorodencov, o ktoré sa mala starať v nemocnici v Chesteri na severozápade Anglicka. Päť chlapcov a dve dievčatá podľa vyšetrovateľov v rokoch 2015 a 2016 usmrtila tým, že im do krvného obehu vpichla vzduch. Podľa spravodajskej spoločnosti BBC nikto v moderných britských dejinách toľko novorodencov nezabil.

33-ročná Lucy Letby na súde v Manchestri čelila celkom 22 obvineniam a porota uznala vinu aj v prípade pokusov o vraždu ďalších šiestich detí. V dvoch bodoch ju obvinenie oslobodila, v ďalších bodoch porotcovia ani po vyše 100 hodinách diskusií neboli schopní dôjsť k verdiktu. Výšku trestu má súd oznámiť v pondelok.

Kauza má začiatky v januári 2015, keď nemocnica v Chesteri začala pozorovať výrazný nárast úmrtí dojčiat a tiež prípadov, keď novorodenci upadali do bezvedomia. Išlo pritom o deti, ktoré boli v stabilizovanom stave, ale potom sa ich zdravie nečakane zhoršilo.

Vrchná inšpektorka Nicola Evansová po rozsudkoch Lucy Letby:

Deti trávila rôznymi spôsobmi

Obžaloba uviedla, že Letbyová deti trávila rôznymi spôsobmi, často pri nočných zmenách. Niektorým vpichovala vzduch, iným inzulín, ďalším podávala mlieko a niekedy úmrtiu predchádzalo viac pokusov o otravu. Žena všetky obvinenia odmietala a úmrtia detí pripisovala zlej hygiene a nedostatku pracovníkov v nemocnici.

Polícia pri nej však pri zatknutí v roku 2018 našla ručne napísaný odkaz, v ktorom stálo: "Schválne som ich zabila, pretože nie som dosť dobrá, aby som sa o nich starala." Zdravotná sestra sa v ňom tiež označuje za "strašného" a "zlého" človeka, uvádza agentúra Reuters.

Pozrite si video zo zadržania Lucy Letby:

Verdikt si prišli vypočuť rodiny obetí

Letby v piatok na súde nebola, uvádza BBC, verdikt si však prišli vypočuť rodiny obetí. Niektorí ich členovia na oznámenie rozsudku reagovali rozrušene. "Nenávistná ľudská bytosť, ktorá nám vzala všetko," povedali pre BBC rodičia dvojčiat, ktorí boli medzi obeťami zdravotnej sestry.

Letby zavraždila jedného z ich chlapčekov a na druhý deň sa pokúsila zabiť druhé dvojča. Povedali, že ich dieťaťu, ktoré má teraz sedem rokov, zdravotná sestra vážne ublížila a má vážne problémy s učením a "veľa zložitých potrieb". "Je to dôsledok a on s tým žije," povedala jeho matka.

Janet Moore číta vyhlásenie v mene rodín zapojených do tohto vyšetrovania:

Sudca prípad označil ako nanajvýš hrozivý a znepokojujúci

Styčná dôstojníčka Janet Moore v mene rodín detí uviedla, že to bola "dlhá, mučivá a emocionálna cesta". "Možno sa nikdy nedozvieme, prečo sa to stalo," povedala.

Matka odsúdenej sa na súde rozplakala. "Toto nemôže byť v poriadku," povedala. "Toto bol nanajvýš hrozivý a znepokojujúci prípad," poznamenal sudca, keď prepúšťal porotu.

Tieto správy poslala Lucy hodiny po vraždách 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa BBC News (@bbcnews)

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy