Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kuriózne! Český súd pátra po 141-ročnom mužovi
Zdielať na

Kuriózne! Český súd pátra po 141-ročnom mužovi

Zdroj: Dietmar Temps/ilustračné

Ak by sa ho súdu podarilo vypátrať, budú mať Česi najstaršieho človeka na svete!

Kuriózna je však skutočnosť, že Adolf Weiner je nezvestný už takmer 68 rokov a ak by sa ukázalo, že stále žije a mal by preukázateľne 141 rokov, bol by najstarším človekom na svete. Rodák z Bělej na Havlíčkobrodsku sa totiž narodil ešte v 19. storočí - 18. februára 1869.

Západočeský súd, ktorý koná pravdepodobne v dedičskom konaní, svoj postup obhajuje a tvrdí, že inak postupovať ani nemôže.

"Je to istá kuriozita, ale zákon nám takúto povinnosť ukladá. V občianskom súdnom poriadku je napísané, že súd vyhláškou alebo iným vhodným spôsobom nezvestného vyzve, aby sa do roka prihlásil, a každého, kto o ňom vie, aby v rovnakej lehote podal správu súdu či opatrovníkovi. Súd ho nemôže vyhlásiť za mŕtveho, ak dôkaz o jeho smrti nie je jednoznačný," povedal pre novinky.cz podpredseda plzenského súdu Karel Svoboda.

Stopa Adolfa Weinera podľa súdu mizne 26. októbra 1942 v koncentračnom tábore v Osvienčime, kam ho podľa záznamov z archívu Židovskej obce Plzeň v ten deň previezli transportom z Terezína. O deväť mesiacov skôr, 18. januára 1942, bol Weiner jedným z obyvateľov Plzne, ktorých nemeckí nacisti odvliekli a transportovali do Terezína.

Najčítanejšie správy