Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zariadenie pre zdravotne postihnutých v plameňoch. Našli 11 tiel
Zdielať na

Zariadenie pre zdravotne postihnutých v plameňoch. Našli 11 tiel

ŠTRASBURG / Dovolenka vo Francúzsku sa pre turistov zmenila na peklo, keď víkendový dom, v ktorom bývali, začal horieť. Evakuácia bola o to ťažšia, že išlo o zariadenie pre hendikepovaných. 11 ľudí v plameňoch zahynulo. Príčinu požiaru vyšetrujú.

Hasiči dostali prvú správu o požiari v obci Wintzenheim blízko Colmaru dnes o 6:30. Na miesto vyrazilo zhruba desať požiarnych vozidiel a 50 hasičov. Plamene už sú pod kontrolou. "Požiar sme rýchlo dostali pod kontrolu napriek sile plameňov. Evakuovaných bolo 17 osôb. Jeden človek je vo vážnom stave v nemocnici a jeden je v šoku," uviedla prefektúra departementu Haut-rhin. 

Hoci požiar uhasili relatívne rýchlo, väčšinu ľudí ubytovaných na prvom poschodí sa nepodarilo zachrániť. Po dvoch telách pátrali do večerných hodín nielen hasiči, ale aj záchranárske psy. Miesto zhoreniska monitorovali z výšky drony.

Televízia France 3 predtým v súvislosti s požiarom informovala o 11 nezvestných osobách. Desať z nich malo byť sluchovo postihnutých a nezvestný bol aj jeden zamestnanec ubytovacieho zariadenia. V čase vypuknutia požiaru sa v zariadení nachádzalo celkovo 28 ľudí.

"Požiar sme uhasili, ale stále sa z miesta tragédie dymí. Snažíme sa to celé uhasiť, aby mohlo začať vyšetrovanie," uviedol generálny tajomník prefektúry Haut Rýn Christophe Marot. 

Vyjadrili sa aj najvyššie autority krajiny

Na miesto požiaru zamierila aj francúzska premiérka Élisabeth Bornová. "Myslím na obete a ich milovaných," uviedla Bornová na sociálnych sieťach. Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil udalosť za tragédiu.

Podľa námestníka starostu obce Wintzenheim Daniela Leroya vypukol požiar príliš skoro ráno, keď ľudia ešte spali. Obec Wintzenheim sa nachádza asi 70 kilometrov južne od Štrasburgu. Ubytovacie zaradenie, v ktorom požiar vypukol, si podľa miestnych médií v súčasnosti prenajímala charita, ktorá sa stará o ľudí s poruchami učenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy