Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Tajfún vyháňa skautov do bezpečia. V Južnej Kórei evakuujú aj Slovákov
Zdielať na

Tajfún vyháňa skautov do bezpečia. V Južnej Kórei evakuujú aj Slovákov

JUŽNÁ KÓREA / Viac ako 80 skautov zo Slovenska čaká evakuácia. Sú medzi asi 40-tisíc účastníkmi celosvetového skautského jamboree, ktorí sa musia presunúť z miesta podujatia do bezpečia v okolí Soulu. Na územie Južnej Kórey sa totiž blíži mohutný tajfún, ktorý môže zmiesť celé stanové táborisko. S presunom začnú v utorok 8. 8. skoro ráno, rozhodli o tom organizátori a kórejská vláda. My sme sa so slovenskými skautmi v Južnej Kórei spojili, aby sme zistili ako sú na tom.

Podľa radarových záberoch je tajfún v blízkosti Južnej Kórey a podľa meteorológov zasiahne jej územie. O presune účastníkov svetového skautského podujatia sa uvažovalo už skôr, vedúcim delegácií však organizátori oznámili konkrétny dátum v pondelok 7. augusta ráno s tým, že k presunu dôjde v utorok.

"Začíname už v utorok od skorého rána, lebo je nás viac ako 30-tisíc," uviedla Miroslava Petrášová, komunikačná manažérka slovenskej delegácie v Južnej Kórei. Celkovo je na podujatí viac ako 40-tisíc účastníkov, slovenskú výpravu tvorí 86. "Máme tam 53 dievčat a chlapcov pod 18 rokov a 33 dospelých dobrovoľníkov," informovala hovorkyňa Ústredia slovenského skautingu Mária Dirgová. O presune organizátori rozhodli po dohode s kórejskou vládou s dostatočným časovým predstihom.

"Medzi účastníkmi je dobrá atmosféra, oni si to užívajú, aj keď spočiatku to bolo možno náročnejšie," povedala Dominika Čaklošová, hlavná vedúca slovenskej výpravy na svetové jamboree. Všetko je v rukách organizátorov, vedúci slovenskej výpravy sa riadia ich pokynmi a spoliehajú sa na nich.

"Sme v kontakte so slovenskou ambasádou, aj juhokórejskou na Slovensku," dodala Dominika. "V prípade potreby je rezort diplomacie pripravený poskytnúť potrebnú súčinnosť," uviedol v stanovisku hovorca MZV SR Matúš Dávid. Účastníci budú presunutí do blízkosti Soulu a ubytovaní v budovách s pevnými múrmi. Mladí nie sú z presunu nadšení.

Slovenská výprava neuvažuje o skoršom návrate ako naplánovanom 13. auguste. Americký úrad pre oceán a atmosféru však predpokladá, že tajfún zasiahne územie Južnej Kórey okolo štvrtku 10. augusta. Znamená to, že naši malí i veľkí skauti zažijú tajfún na vlastnej koži. "Skôr sa na to tešíme, lebo je to niečo, čo nezažijeme za celý život," opísala pocity Hana Farská, účastníčka slovenskej výpravy na svetovom jamboree.

Evakuácia skautov pred tajfúnom

V Južnej Kórei spustili evakuáciu desiatok tisíc skautov z miesta ich celosvetového stretnutia na juhozápade krajiny do Soulu. Presun bol potrebný pre blížiacu sa tropickú búrku, ktorá by mala oblasť zasiahnuť vo štvrtok. Medzi štyridsiatimi tisíckami skautov zo 155 krajín sveta nechýbajú ani desiatky Čechov a Slovákov. Vedúca slovenskej výpravy pre spravodajskú televíziu JOJ 24 potvrdila, že evakuácia slovenských skautov bola bezproblémová. Aktuálne sa nachádzajú na vysokoškolských internátoch. Organizátori na presun skautov vyčlenili viac ako tisíc autobusov. Na ceste do bezpečia ich sprevádzali aj policajné autá a vrtuľníky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy