Jasno
17°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Dažde spôsobili prerušenie žatvy. Mnohým poľnohospodárom ostali iba oči pre plač
Zdielať na

Dažde spôsobili prerušenie žatvy. Mnohým poľnohospodárom ostali iba oči pre plač

HORNÝ ZEMPÍN / Výdatné dažde spôsobili, že žatvu na východe museli prerušiť a nie je jasné, kedy stroje znova vyrazia na polia. Nehovoriac o kvalite obilia. Väčšina zamokrenej pšenice neskončí v mlynoch ako prvotriedna surovina, ale poslúži maximálne zvieratám. Začína totiž černieť a rozmáhajú sa v nej hubovité ochorenia.

"Katastrofa. Nedá sa vojsť do poľa, pole je rozmočené, vlhkosť obilia je abnormálna," uviedol Peter Nízky, konateľ poľnohospodárskych firiem. Dážď najviac komplikuje práce na východe, a to v okresoch Michalovce, Trebišov a Košice. "Všetky oslovení potvrdili, že majú starosti s tým, ako budú zbierať hustosiate obilniny a aj repku," priblížila Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. 

Teraz je to obdobie, keď mali tieto stroje zarezávať na poliach. Namiesto toho ich majú poľnohospodári na Hornom Zemplíne nečinne zaparkované na dvoroch. Obilie z polí akoby doslova len kradli v období, keď neprší. Snažia sa pokosiť, čo sa dá, no je to na úkor iných aktivít. "Nestíhajú ani pozbierať balíky slamy. Tá, ktorá nie je zabalíkovaná, už nebude použiteľné ako podstieľka pre zvieratá," dodala Holéciová.

Oblasti na juhu a juhozápade sú už dávno pokosené, no gro prác má stále pred sebou sever a východ Slovenska. Len nie je jasné kedy a či vôbec. Pánom je počasie. "Žatva je momentálne prerušená, týka sa to aj zberu slamy a balíkov slamy a týka sa to aj toho, či stihnú v správnom čase zasiať repku" doplnila Holéciová.

Mnohým poľnohospodárom ostali iba oči pre plač. Hovoria, že sa trápili celý rok a napríklad tu pri Humennom jedna prietrž mračien spôsobila, že o polovicu úrody sóje prišli. U pšenice sú straty ešte vyššie. Zrná skončili namiesto sýpky po prudkých dažďoch v rozblátenom poli. Počasie robí problém predovšetkým s kvalitou hustosiatych obilnín a repky. "Aj tí poľnohospodári, ktorí produkujú kvalitné obilie, elitu, asi sa s touto elitou môžu rozlúčiť, vplyvom dažďov sa kvalita znížila na úroveň krmného obilia," dodal Nízky. "Pšenice začínajú černieť, začínajú sa rozmáhať hubovité ochorenie, čo bude na úrok kvality zasiatej úrody. Obilie pôvodne pestované pre potravinárske účely budú ho musieť skŕmiť len zvieratá," dodala Holéciová. "Obilie je krmné, tam je najnižšia cena. Neskončí obilie v mlynoch ako prvotriedna surovina, ale skončí vo výrobni krmných zmesí pre zvieratá. Všetky družstvá budú v strate, kvantita nenahradí cenu a kvalitu," doplnil na záver Nízky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy