Jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Banka lásky je zachránená: Drevo na dočasnú strechu darovali lesníci a drevári
Zdielať na

Banka lásky je zachránená: Drevo na dočasnú strechu darovali lesníci a drevári

BANSKÁ BYSTRICA / Centrum Banskej Štiavnice, ktoré v marci zasiahol ničivý požiar je plné robotníkov aj techniky. Ohňom zničené pamiatkové budovy sú už prekryté dočasnými strechami. Drevo mestu darovali lesníci a drevári. Ochráni ich to pred ďalším zatekaním.

Na námestí sa usilovne pracuje, poškodené budovy dočasne prekrývajú. Spojili sily, lesníci a Zväz spracovateľov dreva doviezli tony materiálu. Pamiatkovo chránené budovy v zóne Unesco potrebovali po marcovom požiari dočasné strechy. "Aby bolo možné ochrániť pamiatky pred poveternostnými vplyvmi, dodali sme 200 kubíkov dreva," vyjadril sa Ján Marhefka, riaditeľ Lesy SR. "Jedná sa o výdatnú pomoc, treba rýchlo konať, ten dážď tým objektom neprospieva," uviedla primátorka mesta Nadežda Babiaková.

Pomoc od lesníkov a drevárov nie je náhodná

Mnohí z nich v Banskej Štiavnici študovali a k mestu majú vzťah. "Každý napísal, čo potrebuje a podľa toho sme rozdeľovali," vysvetlil Peter Zemaník (Zväz spracovateľov dreva). Z dreva, ktoré mestu darovali, vyšlo dočasné prekrytie poškodených štátnych aj súkromných budov. Dočasnú strechu má napríklad kultúrne centrum Eleuzína aj Banka lásky. "Dáva nám to silu vybudovať to odznova, lebo múry zhoreli, no zachoval sa trezor s vyznaniami. Láska ostala," vyjadril sa Igor Brossmann (Banka lásky).

Aktuálne prekrývajú Berggericht, múzeum so vzácnou mineralogickou zbierkou. 27-tisíc exponátov je dočasne v depozitároch. Pomoc ale týmto nekončí, rokujú o ďalších dodávkach dreva potrebných pri stavbách už trvalých striech. "To bude treba násobne viac dreva, ako doteraz," dodal Marhefka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy