Zatiahnuté
11°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Nebezpečné baktérie v obľúbenom letovisku. Uzavrieť museli obľúbené pláže
Zdielať na

Nebezpečné baktérie v obľúbenom letovisku. Uzavrieť museli obľúbené pláže

Zdroj: Pixabay

ALICANTE / V španielskom turistickom rezorte Alicante museli uzavrieť dve obľúbené pláže, pretože úrady vo vode zaznamenali vysoké množstvo nebezpečných baktérií. Odborníci teraz analyzujú, čo únik látok do vody mohlo spôsobiť. Informoval o tom portál TN.cz.

Podľa informácií TN.cz museli španielske úrady pred pár dňami uzavrieť dve pláže kvôli znečistenej vode. "Pri obvyklých kontrolách sme zaznamenali prítomnosť baktérie, ktorá sa bežne vyskytuje vo fekálnych vodách," odôvodnilo španielske ministerstvo životného prostredia v piatok, 28. júla, pre noviny El Español zákaz kúpania v zátoke Urbanova a San Gabriel.

Varovalo tiež pred kúpaním na neďalekých plážach Centro a Playa Els Tossals, a to kvôli obavám z podobného znečistenia, uviedol britský web Express. Prvé analýzy ukázali, že sa v mori vyskytovalo abnormálne vysoké množstvo enterokokov. Únik látok teraz úrady vyšetrujú. 

Pláže boli znovu otvorené v sobotu, keď znovu namerali bežnú úroveň baktérií. "Bola to krátka a ojedinelá epizóda kontaminácie vody," uviedla v oficiálnom vyhlásení mestská rada mesta Alicante. 

Kontamináciu vody stále vyšetrujú

K zákazu kúpania podľa vyhodnotenia analýz pristúpili aj preto, aby medzi plavcami zabránili rozšíreniu gastroenteritídy a ďalším zápalom tráviacej sústavy. Medzi príznaky týchto ochorení patrí veľká bolesť brucha, ťažkosti pri prehĺtaní a vysoká horúčka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy