Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vyvinuli textilné tkanivo, ktoré dokáže "načúvať"
Zdielať na

Vyvinuli textilné tkanivo, ktoré dokáže "načúvať"

Zdroj: Daniel Montesinos/ilustračné

Inteligentná látka! Počúva, vydáva zvuky a kontroluje tlak

Tkanivo tvoria špeciálne vlákna, ktoré samotné slúžia ako vysoko citlivé mikrofóny, schopné zaznamenávať hovorené slovo, alebo dokážu sledovať telesné funkcie - napríklad tok krvi v žilách či tlak v mozgu, píše o svojom vynáleze tím profesora Yoela Finka z Massachusettského technologického inštitútu (MIT).

Nové tkanivo označili vedci za "míľnik na ceste k funkčným vláknam", schopným zaznamenávať a vydávať zvuk. Tkanivo dokáže aj vibrovať. "Ak ho pripojíte na zdroj energie a použijete sínusový prúd, potom to bude vibrovať. A ak vibruje na počuteľných frekvenciách a dáte si ho blízko ucha, môžete skutočne počuť rôzne zvuky, ktoré z neho vychádzajú," povedala vedkyňa Noemi Chocatová.

Vo svete módy si však nové tkanivo svoje miesto zrejme nenájde. Uplatnenie by mohlo nájsť vo veľkých solárnych zariadeniach, pri sledovaní oceánskych prúdov, ako biologický senzor alebo v prenosných mikrofónoch.

"Tkanivo zhotovené z akustických vlákien by mohlo nahradiť milióny malých akustických senzorov," konštatujú vedci v štúdii.


Najčítanejšie správy