Polojasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
524. deň na Ukrajine: Tri nákladné civilné lode prelomili ruskú blokádu v Čiernom mori
Zdielať na

524. deň na Ukrajine: Tri nákladné civilné lode prelomili ruskú blokádu v Čiernom mori

UKRAJINA / V noci na utorok (1. augusta) sa ruské útoky sústredili najmä na mestá Charkov a Cherson, kde prišiel o život lekár a ďalší ľudia sa zranili. Ukrajina opäť útočila dronmi na Moskvu. Zasiahli rovnakú výškovú budovu ako cez víkend. Z miesta nehlásia obete ani zranených. Záporožský front navštívil náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov, čím poprel špekulácie, že by mal skončiť. Ruských vojakov povzbudil, aby včas odhalili ukrajinskú armádu a uskutočňovali proti nej preventívne údery. Počas ukrajinskej protiofenzívy sa už Ukrajincom podarilo oslobodiť niekoľko obcí a podľa analytikov sú blízko k prelomeniu prvej ruskej línie na tomto fronte.

Tri nákladné civilné lode prelomili ruskú blokádu v Čiernom mori 

Do ukrajinského obilného terminálu v delte Dunaja doplávali tri civilné nákladné lode, ktoré patria spoločnostiam z Grécka a Izraela. "Tretia má turecko-gruzínsku registráciu," informoval na svojej webovej stránke časopis Forbes. Išlo o vôbec prvé prekonanie ruskej blokády v Čiernom mori, ktorá sa začala po tom, ako Rusko odmietlo predĺžiť platnosť tzv. obilnej dohody, umožňujúcej prepravu ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov k spotrebiteľom na celom svete. Rusko po vypovedaní tejto dohody varovalo, že všetky lode, ktoré sa budú plaviť do ukrajinských prístavov, budú považované za potenciálnych prepravcov vojenského nákladu.

"Správy o tom, že tri civilné plavidlá nerušene doplávali na Ukrajinu, môžu naznačovať, že Rusko v súčasnosti buď nechce, alebo nemôže vykonávať prehliadky plavidiel," cituje Forbes komentár amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Podľa Forbesu izraelské plavidlo s kódovým označením Ams1 a grécke plavidlo so značkou Sahin 2 plávali smerom k ukrajinskému prístavu Izmajil cez Bosporský prieliv, zatiaľ čo turecko-gruzínske plavidlo Yilmaz Kaptan sa vydalo na cestu zo severného Turecka. Lode mali zapnuté transpondéry, čím sa ich poloha a kurz stali viditeľné pre každého, kto má prístup na internet a webové stránky na sledovanie pohybu lodí. Ich plavbu monitorovali štyri prieskumné lietadlá: hliadkovacie lietadlo P-8 amerického námorníctva, Challenger americkej armády s radarom na skenovanie povrchu, bezpilotné lietadlo RQ-4 amerických vzdušných síl a lietadlo včasnej výstrahy E-3 z NATO. Žiadne z týchto lietadiel nenieslo výzbroj.  Lode pravdepodobne naložia v prístave Izmajil obilie, potom sa vrátia do Čierneho mora a budú pokračovať do zahraničných prístavov.

Charkov sa opäť stal terčom útoku dronmi

Ruská armáda v noci na utorok (1. augusta) podnikla ďalší útok dronmi na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny. Jeden z dronov zničil dve poschodia vysokoškolského internátu, v ktorom po zásahu vypukol požiar. Druhý dron zasiahol centrum mesta. "Zranená bola jedna osoba, ktorú hospitalizovali," informovala agentúra Reuters. Podľa miestnych úradov bola budova internátu v čase útoku prázdna. Web verejnoprávneho telerozhlasu Suspiľne s odvolaním sa na náčelníka polície Charkovskej oblasti Volodymyra Timoška uviedol, že ruská armáda vypustila na Charkov šesť alebo sedem dronov typu Šáhid, pričom niekoľko z nich zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana. "Útočia chaoticky, ako príde... Civilné, necivilné (objekty), infraštruktúra, energetické zariadenia - všetko, čo môžu zasiahnuť," citoval web policajného šéfa. Charkovský primátor Ihor Terechov informoval o troch dronoch, ktoré útočili v husto obývaných častiach Charkova, dodala agentúra Reuters.

Dron zasiahol budovu v Moskve, dočasne bolo odstavené aj letisko 

Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili v noci na utorok niekoľko dronov, ktoré smerovali na Moskvu. "V hlavnom meste jeden dron zasiahol rovnakú výškovú budovu, ktorá bola poškodená aj v nedeľu pri podobnom útoku," uviedol starosta ruskej metropoly Sergej Sobianin. Sobianin spresnil, že útok poškodil fasádu na 21. poschodí. Dodal, že obete ani zranených nehlásili. "Ruské úrady preto nakrátko pozastavili aj prevádzku moskovského medzinárodného letiska Vnukovo," informovala štátna tlačová agentúra TASS.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok (1. augusta) priznal, že hrozba útokov dronov na objekty v Moskve je zrejmá. "Ubezpečil súčasne, že sa prijímajú príslušné opatrenia," informovala britská stanica BBC. Podľa BBC zamestnanci ruského ministerstva hospodárskeho rozvoja, ktorého úrad sa nachádza v dronom poškodenej budove, prešli na režim domácej práce. Škody, ktoré pri útoku na budove vznikli, vyhodnocujú odborníci. Podľa záchranných služieb však nosné konštrukcie objektu neboli poškodené. Poradca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak po novom útoku bezpilotného lietadla na Moskvu na sociálnych sieťach napísal, že "neidentifikovaných dronov" bude viac.

Rusko prijalo viac ako 700-tisíc ukrajinských detí, uviedla ruská ombudsmanka 

"Od februára 2022 prijala Ruská federácia približne 4,8 milióna obyvateľov Ukrajiny a (samozvaných) republík v Donbase, vrátane viac ako 700 000 detí," uviedla Ľvovová-Belovová vo zverejnenej správe. V nej sa uvádza, že väčšina detí prišla so svojimi rodičmi alebo inými príbuznými. Podľa dokumentu prišlo do Ruska zhruba 1 500 detí zo sirotincov alebo takých, ktorí zostali bez rodičovskej starostlivosti, pričom 288 detí z okupovanej Doneckej oblasti bolo následne umiestnených do pestúnskych rodín v Rusku.

Moskva tvrdí, že z Ukrajiny na ruské územie priváža siroty a deti, ktoré zostali opustené v oblastiach bojov, čím im zaisťuje potrebnú ochranu. Podľa Kyjeva boli však mnohé deti nezákonne deportované, pričom Spojené štáty tvrdia, že tisícky detí boli z svojich domovov odvezené násilne. Za nútené deportácie detí z okupovaných častí Ukrajiny vydal Medzinárodný trestný súd (ICC) v marci zatykač na Ľvovovú-Belovovú a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Danilov: Druhá ozbrojená vzbura v Rusku nie je až tak ďaleko

"Druhá ozbrojená vzbura v Rusku nie je až tak ďaleko," varoval popredný bezpečnostný predstaviteľ Ukrajiny Olexij Danilov. V utorok (1. augusta) o tom informoval portál britskej televízie Sky News. Rusko čelilo vzbure v júni, keď žoldnieri zo súkromnej Vagnerovej skupiny pochodovali na Moskvu a žiadali odvolanie lídrov armády pre neschopnosť úspešne viesť vojnu na Ukrajine. Povstanie vagnerovcov trvalo krátko a skončilo sa dohodou, ktorú vyrokoval bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Na jej základe odišiel do exilu šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin.

Ilúzia o neporaziteľnosti ruského prezidenta Vladimira Putina však bola zničená a stále sa musí vyrovnávať so zahanbením a politickými následkami vzbury. Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Danilov povedal, že hrozba druhej vzbury teraz odsunie nabok úmysel Ruska spustiť druhý útok na Kyjev. "Súčasná situácia je pre Kremeľ taká, že jeho nerealistickú túžbu po druhej ofenzíve na Kyjev bude zatieňovať naliehavá potreba pripraviť sa na zvládnutie druhého pochodu na Moskvu," dodal Danilov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy