Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
521. deň na Ukrajine: Ničivý raketový útok zasiahol 12 poschodový komplex
Zdielať na

521. deň na Ukrajine: Ničivý raketový útok zasiahol 12 poschodový komplex

KYJEV / Pri ruskom útoku na ukrajinské mesto Dnipro sa zranilo deväť ľudí. Raketa zasiahla novopostavený 12 poschodový obytný komplex a vedľa stojacu budovu ukrajinskej bezpečnostnej služby. Úrady informovali aj o rozsiahlych škodách. Na mieste útoku zasahovali záchranári, policajti aj hasiči. Niekoľko hodín predtým Rusko oznámilo, že došlo k explózii v prístavnom meste Taganrog pri Azovskom mori. Jedna z rakiet tam poškodila kaviareň. Trosky ďalšej rakety mali dopadnúť na neobývanú oblasť

​R​uský raketový útok na bytovku v meste Dnipro si vyžiadal päť ranených

Ruský raketový útok na viacposchodový bytový dom v stredoukrajinskom meste Dnipro si v piatok vyžiadal najmenej päť ranených. Tento aktuálny počet oznámil ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. Minister na platforme Telegram spresnil, že zranenými sú štyria muži vo veku 18 až 53 rokov a 77-ročná stará mama. Podľa neho všetci piati boli ošetrení, ale nepotrebovali nemocničnú starostlivosť. Klymenko dodal, že na mieste pracujú záchranári. Videá zverejnené na sociálnych sieťach zachytávali dym stúpajúci z vrchných poschodí bytovej budovy, ktorá bola vážne poškodená. K situácii sa vyjadril aj prezident Volodymyr Zelenskyj: "Dnipro. Piatok večer. Zasiahnutá bola výšková budova a budova Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). Znova ruský raketový teror." Zelenskyj zároveň prisľúbil, že Rusko bude za túto "agresiu a teror voči našim ľuďom potrestané". 

Rusko tvrdí, že pri piatkovom útoku na Dnipro zasiahlo veliteľský post

Ruské sily zasiahli v piatok veliteľský post pri útoku na ukrajinské mesto Dnipro v Dnepropetrovskej oblasti, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany. 
"Večer 28. júla zaútočili ruské sily vysokopresnými zbraňami na veliteľský post ukrajinských ozbrojených síl v Dnepropetrovsku," uviedol ruský rezort obrany, pričom použil niekdajší názov mesta. Dodal, že pri útoku boli zasiahnuté vytýčené ciele. Kyjev v piatok oznámil, že pri útoku na Dnipro bola poškodená bytovka a niekoľko ďalších budov, pričom zranenia utrpelo deväť ľudí. "Dnipro, piatok večer - bola zasiahnutá výšková budova a budova Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). Znova ruský raketový teror." uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko v piatok zase oznámilo, že nad Rostovskou oblasťou ležiacou na juhu Ruska zachytilo a zostrelilo dve ukrajinské rakety. Najmenej 15 ľudí pritom podľa Moskvy utrpelo zranenia pri výbuchu, ktorý spôsobili padajúce trosky rakiet, pripomína AFP.

Zelenskyj navštívil špeciálne jednotky pri Bachmute

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v sobotu vydal na návštevu pozícií ukrajinských špeciálnych síl pri meste Bachmut na východe Ukrajiny. "Bachmutský smeru, pokročilé pozície špeciálnych operačných síl. Som tu, aby som našim bojovníkom zagratuloval k ich dňu a poctil si ich silu," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram. Dodal, že si vypočul hlásenia tamojšieho velenia a porozprával sa s vojakmi. Zároveň vyzdvihol ich "hrdinský" výkon na bojisku. Uviedol však, že nemôže zverejniť detaily súčasnej operácie špeciálnych síl. Ukrajina spustila v júni svoju dlho očakávanú protiofenzívu po tom, čo získala do zásob zbrane zo Západu a posilnila svoje útočné jednotky. Kyjev však priznal, že ide o zložitý boj a vyzval Spojené štáty a ďalších svojich spojencov, aby mu dodali zbrane s dlhým dosahom a delostrelecké zbrane. Ukrajinské úrady informovali, že ich vojaci postupujú k mestu Bachmutu, ktorého sa Rusi zmocnili v máji. Podľa spravodajskej služby britského ministerstva obrany a ďalších analytikov sa v uplynulých dňoch zintenzívnili boje predovšetkým na juhu krajiny, uvádza agentúra DPA.  

Rusko podľa Zacharovovej dostalo asi 30 ponúk na urovnanie konfliktu na Ukrajine

Rusko oficiálnymi aj neoficiálnymi kanálmi dostalo asi 30 ponúk na mierové urovnanie konfliktu na Ukrajine. Dnes to v rozhovore s agentúrou TASS povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová.  "Sme vďační všetkým. Takýchto iniciatív bolo pomerne dosť. Zdá sa mi, že už pred mesiacom ich bolo okolo tridsať," povedala hovorkyňa. Dodala, že Rusko nikdy neodmietalo rokovania o urovnaní konfliktu na Ukrajine, dokonca ani vtedy "keď si uvedomovalo, že neprinesie žiadnu pridanú hodnotu".

V minulosti sa ako sprostredkovateľ mierových rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom ponúkla Čína. Západ ale na takúto iniciatívu hľadí skepticky, pretože Čína udržiava s Ruskom úzke ekonomické i diplomatické vzťahy. Vpád ruských vojsk na Ukrajinu čínsky režim neodsúdil a sankcie proti Pekingu na rozdiel od Západu neprijal. V júni na takzvanej mierovej delegácii bolo v Kyjeve a Moskve sedem afrických lídrov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovane hovorí, že mierové rozhovory budú možné len po stiahnutí ruských vojsk z okupovaných oblastí Ukrajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy