Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Grécko sužujú rozsiahle požiare. Slovensko vyšle na pomoc 31 hasičov
Zdielať na

Grécko sužujú rozsiahle požiare. Slovensko vyšle na pomoc 31 hasičov

Archívne video

BRATISLAVA / Do regiónu Attika v oblasti Atén, vyrazili na pomoc proti lesným požiarom v stredu, 19. júla, aj naši hasiči z modulu pozemného hasenia. Pripoja sa tak k tímom z Rumunska, Bulharska, Malty, Francúzska a Talianska. Ničivé požiare komplikujú nielen pretrvávajúce vysoké teploty, ale aj silný vietor.

Zatiaľ, čo na juhovýchode krajiny dostali hasiči plamene pod kontrolu, na severe od Atén vznikajú nové a smerujú na juhozápad. 250 hasičov, 75 áut, 11 lietadiel a 9 vrtuľníkov sa ho snaží dostať pod kontrolu. Pomoc Grécku ponúklo aj Poľsko, ktorého profesionáli sú už na ceste. Modul pozemného hasenia akceptovali aj našej krajine. Hasiči sa zmobilizovali a už v utorok, 18. júla, večer prišli z Popradu aj z Banskej Bystrice do Malaciek, kde sa k nim pripojila aj logistická jednotka Malacky a výcvikové centrum Lešť.

Niektorí z hasičského tímu už v tejto krajine boli aj pred takmer dvomi rokmi. "Do určitej mieri vedia, do čoho idú, ale treba povedať aj to, že každý požiar je veľmi originálny už svojím priestorom, geografiou, rozsahom. Čiže áno, poznajú tento priestor, ale tie podmienky môžu byť máličko odchýlne," uviedol Pavol Mikulášek, prezident Hasičského a záchranného zboru SR. "Pre nás bude najväčší problém extrémne teplo a vlhkosť, takže s tým sa bude musieť každý hasič popasovať po svojom a budeme musieť ísť nad limit svojich schopností a síl," poznamenal Oto Hudec, veliteľ skupiny Stred.

V Grécku tretí deň bojujú s lesnými požiarmi

Tie už hlásia napríklad aj z ostrova Rhodos. Ďalšie sa stále šíria v okolí Atén. Do krajiny smerujú hasiči zo Slovenska, Poľska aj Rumunska. Na mieste už operujú francúzske a talianske hasičské lietadlá. Ďalšie by mali doraziť z Izraela.

Juh Európy naďalej zovierajú vysoké horúčavy. Teplota vzduchu na Sicílii sa v stredu priblížila k hodnote 47 stupňov Celzia. Najvyššie teploty tohtoročnej sezóny zachytili aj na španielskom pobreží. Grécko sa pritom pripravuje na ďalšiu vlnu horúčav už od štvrtka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy