Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
506. deň na Ukrajine: Putin tvrdí, že vagnerovcom ponúkol možnosť pokračovať v bojoch na Ukrajine
Zdielať na

506. deň na Ukrajine: Putin tvrdí, že vagnerovcom ponúkol možnosť pokračovať v bojoch na Ukrajine

KYJEV / Ruský prezident Vladimir Putin ponúkol žoldnierom z Vagnerovej skupiny, že môžu pokračovať v bojoch na Ukrajine pod vlastným velením. Ukrajina už dostala kazetovú muníciu poslanú Spojenými štátmi. Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že v noci na piatok zostrelili 16 bezpilotných lietadiel iránskej výroby, ktorými útočila ruská armáda. Ukrajinské jednotky v rámci protiofenzívy postúpili za posledný týždeň približne o dva kilometre na južnej frontovej línii. Ukrajina nebude ani len zvažovať rokovania s Moskvou, kým ruskí vojaci neodídu z jej územia.

Putin tvrdí, že vagnerovcom ponúkol možnosť pokračovať v bojoch na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin ponúkol žoldnierom z Vagnerovej skupiny, že môžu pokračovať v bojoch na Ukrajine pod vlastným velením aj napriek júnovej vzbure proti vedeniu ruskej armády. Putin to povedal pre denník Kommersant v rozhovore, ktorý zverejnili v piatok. TASR správu prevzala z agentúry DPA. "Mnohí prikývli, keď som to povedal," opísal Putin nedávne stretnutie s vagnerovcami v Kremli. Podľa jeho slov však túto ponuku odmietol šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. "Nie, muži nesúhlasia s takýmto rozhodnutím," citoval šéf Kremľa Prigožinove slová. Žoldnieri z Vagnerovej skupiny bojovali na Ukrajine niekoľko mesiacov po boku ruskej armády, dôležitú úlohu zohrali napríklad pri intenzívnych bojoch o mesto Bachmut na východe Ukrajiny.

USA: Pentagón potvrdil dodanie kazetovej munície na Ukrajinu

Ukrajina už dostala kazetovú muníciu poslanú Spojenými štátmi. Oznámil to vo štvrtok riaditeľ operácií Zboru náčelníkov štábov americkej armády Douglas Sims II. To, či ukrajinské sily už začali tieto zbrane používať, Sims neuviedol. TASR správu prevzala z agentúry AP a oficiálnej webovej stránky amerického ministerstva obrany. "Nemyslím si, že Ukrajinci majú záujem používať kazetovú muníciou kdekoľvek v blízkosti civilnej populácie, na rozdiel od Rusov," povedal Sims. "Ukrajinci ju hodlajú použiť v prostredí taktického boja proti Rusom, nie proti civilistom," uviedol. Ukrajinské sily si podľa jeho slov uvedomujú možnú mieru nefunkčnosti tohto typu zbraní.

Pentagón: Vagnerovci sa už bojov na Ukrajine nijak výrazne nezúčastňujú

Žoldnieri Vagnerovej skupiny sa už nijak výrazne nezúčastňujú na bojových operáciách na Ukrajine, uviedol vo štvrtok hovorca Pentagónu Pat Ryder. TASR prevzala správu z agentúry AFP. "V tejto fáze nezaznamenávame, že by sa vagnerovci podieľali na významnejšej podpore bojových operácii na Ukrajine," povedal hovorca na tlačovej konferencii. Podľa informácií Washingtonu sa väčšina bojovníkov Vagnerovej skupiny nachádza v Ruskom okupovaných častiach Ukrajiny, dodal Ryder. Vagnerovci, ktorí zohrávali v bojoch na Ukrajine dôležitú úlohu, sa v júni nakrátko vzbúrili a pokúsili sa zvrhnúť vedenie ruskej armády. Po dohode s Kremľom sprostredkovanej bieloruským lídrom Alexandrom Lukašenkom sa stiahli.

Ukrajinská armáda tvrdí, že zostrelila 16 zo 17 dronov

Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že v noci na piatok zostrelili 16 bezpilotných lietadiel iránskej výroby, ktorými útočila ruská armáda. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. "Rusi zaútočili na Ukrajinu so 17 iránskymi útočnými dronmi Šáhid-136/131 z juhovýchodu," spresnili vzdušné sily ukrajinskej armády vo vyhlásení. Išlo už o štvrtú noc ruských náletov na ukrajinské územie po sebe. Protivzdušná obrana v noci zasahovala v Odeskej, Mykolajivskej a Dnepropetrovskej oblasti, napísal britský denník The Guardian s odvolaním na ukrajinské médiá. Dronový útok poškodil v meste Kryvyj Rih niekoľko budov, zranenia utrpel jeden muž, uviedol gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak v príspevku na platforme Telegram.

Ukrajinské jednotky na južnom fronte postúpili o takmer dva kilometre

Ukrajinské jednotky v rámci protiofenzívy postúpili za posledný týždeň približne o dva kilometre na južnej frontovej línii. Uviedol to v piatok popredný predstaviteľ ukrajinskej Národnej gardy Mykola Uršalovyč, ktorého cituje agentúra AFP. Uršalovyč na brífingu spresnil, že 15. brigáda a jednotky pravidelnej armády napriek mínovým poliam a ostreľovaniu postúpili k okupovanému mestu Melitopol a s podporou tankov sa za uplynulých sedem dní posunuli o 1700 metrov vpred smerom na juh a juhovýchod.

Jermak: Ukrajina nebude s Ruskom rokovať, kým nestiahne vojakov z jej územia

Ukrajina nebude ani len zvažovať rokovania s Moskvou, kým ruskí vojaci neodídu z jej územia, uviedol v piatok šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. "Čo i len myšlienka na takéto rokovania je možná len po odchode ruských vojakov z nášho územia," povedal Jermak reportérom. Ukrajina v piatok zároveň pripustila, že jej jednotky nepostupujú príliš rýchlo v protiofenzíve zameranej na opätovné získanie Ruskom okupovaného územia na východe a juhu krajiny. "V súčasnosti to nepostupuje tak rýchlo," povedal Jermak s tým, že boje sú ťažké.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy